6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinde mağduriyet yaşayan çocuklarımızı düşünerek Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) adına depremzede engelli çocuklarımız için koştuk. Çocuklarımızın bir nebzede olsa yüzünü gülümsetebilmek için ALB Yatırım, maratona katılan çalışanları adına 10 depremzede engelli çocuğa bağışta bulundu.
İstanbul Avcılar Şehit Eyüp Çolakoğlu İlkokulunda, çocukların kişisel gelişimleri için hayata geçirilen projeye bağışta bulunduk. Yapılan çalışmalar kapsamında, okul binasında atıl bulunan zemin kat tamamen elden geçirilerek, ilkokul öğrencilerinin becerilerini, gelişimlerini, yeteneklerini sağlayacak eğitim atölyelerine dönüştürüldü.
1 Hesap 1 Fidan kampanyasıyla 5.000 fidanı doğayla buluşturuldu.
Kadınlarla dayanışma amacı taşıyan Mor Çatı Vakfı’na 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tüm kadın çalışanları adına destekte bulundu.
Türkiye’nin neredeyse tüm şehirlerini ziyaret ederek müşteri potansiyelimizi değerlendirme fırsatı yakalamakta ve yeni yatırımcılar kazanmaktayız.
Finansal piyasalarla ilgili çıkardığımız dergileri dağıtıma çıkarmaktayız ve bu sayede birçok yeni yatırımcıya ulaşmaktayız.
Borsa İstanbul (BIST) kapanış kurları ise gün sonunda güncellenir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen gösterge niteliğindeki döviz kurları ise her iş günü saat 15:30’da karara bağlanır, gerekli kontrollerin ardından 16.00 gibi açıklanır.
Döviz kuru piyasalarında belirleyici olan en önemli faktör, para birimine olan arz ve talep dengesidir. Yatırımcılar ya da diğer ekonomik aktörler belirli bir para birimine talep gösterirse bu para biriminin değeri artar, aynı şekilde talep azalırsa da para birimi değer kaybeder.
Ülkelerin ekonomik performansları, faiz oranları, merkez bankalarının politikaları ve siyasi olaylar gibi durumlar da para biriminin satın alma gücünü ve paraya olan talebi etkilediğinden bu göstergeler de döviz kurundaki dalgalanmalar üzerinde etkilidir.
Değerli metaller, doğada nadir bulunan ve yüksek ekonomik değere sahip metallerdir. Kıymetli metaller diğer elementlere göre daha az reaktive özelliğine sahiptirler, parlaklıkları ve erime noktaları ise daha yüksektir.
Değerli metaller günümüzde çoğunlukla ya bir yatırım aracı olarak ya da endüstriyel amaçlı kullanılırlar. Değerli metaller ve kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Altın: Takı, yatırım, elektronik ve dişçilikte kullanılır.
- Gümüş: Takı, yatırım, elektronik, fotoğrafçılık ve antibakteriyel uygulamalarda kullanılır.
- Platin: Takı, otomotiv katalizörleri, tıbbi cihazlar ve sanayide kullanılır.
- Paladyum: Otomotiv katalizörleri, elektronik, dişçilik ve kuyumculukta kullanılır.
- Rodyum: Otomotiv katalizörleri ve takılarda kullanılır.
- Rutenyum: Elektronik, kimya endüstrisi ve kaplamalarda kullanılır.
- İridyum: Elektrik kontakları, uçak motorları ve bilimsel cihazlarda kullanılır.
- Osmiyum: Sert alaşımlar ve tıbbi uygulamalarda kullanılır.
- Oksitlenmeye ve paslanmaya karşı dayanıklıdırlar.
- Doğada az bulunmaları değerlerini artırır.
- Kimyasal olarak diğer elementlerden daha az reaktivite özelliğine sahiptirler. Değerli metallerin parlaklıkları ve erime noktaları daha yüksektir.
- Ekonomik kriz, enflasyon ve belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak tercih edilirler. Özellikle altın, enflasyon karşısında değerini koruma eğilimindedir.
- Külçe, sikke, borsa yatırım fonları (ETF) ve vadeli işlemler gibi farklı yatırım yolları bulunur.
En çok tercih edilen diğer bir maden türü ise gümüştür. Altından daha düşük maliyete sahip bir yatırım aracı olması, kalıcı enflasyona karşı avantaj sağlıyor olması ve daha uygun fiyatlı olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir.
Sanayi emtialarının fiyatları, arz ve talep dengesi, küresel ekonomik durum, üretim maliyetleri ve döviz kurları gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Büyüyen ekonomilerde sanayi metallerine olan talep artarken durgunluk dönemlerinde fiyatlar düşebilir. Madencilik maliyetleri ve enerji fiyatları da üretim giderlerini artırarak fiyatlara yansır.
Sanayi emtiaları genellikle dolar bazında fiyatlandığı için, döviz kurları da fiyat hareketleri üzerinde etkilidir. Ayrıca, vadeli işlem piyasalarındaki spekülatif işlemler ve büyük yatırımcıların alım-satım hareketleri fiyat dalgalanmalarına neden olabilir.
OPEC ve diğer büyük üretici ülkelerin aldığı üretim kesintisi veya artırma kararları, enerji emtialarının fiyatlarında dalgalanmalara yol açabilir. Ayrıca, savaşlar, doğal afetler ve politik krizler gibi jeopolitik olaylar, enerji arzını tehdit ederek fiyatların hızla yükselmesine neden olabilir. Enerji emtiaları genellikle dolar bazında fiyatlandırılır. Bu nedenle döviz kurlarındaki değişimler de fiyatları etkiler. Doların değer kazanması, enerji emtialarının fiyatlarını aşağı çekebilirke doların zayıflaması fiyatların yükselmesine neden olabilir.
Tarım ürünleri, nüfus artışı ve değişen tüketim alışkanlıklarıyla birlikte sürekli talep gören varlıklardır. Bu nedenle, gıda ve ham madde ihtiyacının artması, tarım emtialarının uzun vadede değer kazanmasını sağlar. Ayrıca, küresel iklim değişikliği, doğal afetler ve arz-talep dengesizliği gibi faktörler, fiyatlarda ani dalgalanmalara yol açabilir. Bu durum, doğru zamanda yatırım yapanlar için fırsat yaratabilir.
Hava koşulları ve doğal afetler, tarımsal üretimi doğrudan etkiler ve bu durum da fiyat dalgalanmalarına yol açar. Kuraklık, don, sel ve kasırgalar gibi olaylar, mahsul verimini düşürdüğünde fiyatlar yükselir.
Arz-talep dengesi, gıda tüketim alışkanlıklarına ve üretim kapasitesine bağlı olarak değişir. Nüfus artışı ve gıda sanayisindeki gelişmeler, bazı tarım ürünlerine olan talebi artırırken üretimdeki düşüşler fiyatları yükseltebilir.