XELKT
450.41
0.05
XHARZ
78,226.58
0.32
XUTUM
10,217.01
-0.97
XSGRT
49,002.56
2.14
XUTEK
12,164.59
1.92
XHOLD
8,035.16
-1.41
XU030
9,884.52
-1.58
XULAS
31,762.69
-0.52
XUSIN
11,964.62
-0.87
XBANK
12,433.89
-3.13
XMADN
5,883.60
-6.59
XU100
8,897.31
-1.28
XBLSM
4,495.70
1.31
XU050
7,922.47
-1.40
USDTRY
34.17
-0.09
EURTRY
37.78
-0.18
XAUUSD
2,652.07
-0.23
XAUTRY
90,623.80
-0.35

Kira Sertifikaları (Sukuk)

Sukuk (Kira Sertifikaları); Varlık Kiralama Şirketleri tarafından ihraç edilen; karşılığında gayrimenkul, leasing varlıkları ve diğer muhtelif dayanak varlıkları bulunan, yatırımcılara da faizsiz getiri imkânı sunan sermaye piyasası ürünüdür.
Sukuk
Sukuk İşlemlerine Başla
TR Bayrak +90

Kira Sertifikası (Sukuk) Nedir?

Katılım Bankacılığı ilkeleri çerçevesinde, birikim/tasarruf sahiplerine ve nitelikli yatırımcılara “faizsiz getiri” sağlayan yatırım enstrümanı olarak bilinirler. Faizsiz bankacılık esasları ve İslami Finans ilkeleri dikkate alınarak, parasal bir borca karşılık olarak değil, bir dayanak varlığa ve onun getirisine bağlı olarak kazanç imkânı sunan yatırım enstrümanlarına sukuk (kira sertifikası) denir. Devletler ya da şirketlere finansman kaynağı sağlamak üzere, Varlık Kiralama Şirketleri tarafından ihraç edilirler. Bu anlamda faizsiz bono/tahvil gibi de düşünülebilirler. Halka arz şeklinde gerçekleşen sukuklar, aynı zamanda borsada da işlem görmektedir.

Kira Sertifikalarının Özellikleri Nelerdir?

Faizsiz Yatırım
Sukuk, faize duyarlı olan yatırımcılar için öne çıkan alternatif bir yatırım aracıdır.
Dayanak Varlık
Sukuklar, Reel bir dayanak varlığa, örneğin bir gayrimenkul ya da enerji projesine bağlı olarak ihraç edilebilir.
Sahiplik Hakkı / Gelirlere Ortaklık
Yatırımcılar, kira sertifikasını aldıklarında hem o dayanak varlığa/projeye ellerindeki pay kadar ortak olurlar hem de onun kira/kazanç getirisinden, yine ellerindeki paya göre yararlanma hakkını elde ederler.
Dönemsel Getiri
Sukukta getiriler, genellikle 6 ayda bir kupon ödeme şeklinde ya da vade sonunda gerçekleşebilir.
Sabit ya da Değişken Kazanç
Yatırımcılar kısa, orta veya uzun vadelerde, önceden belirlenen sabit getiriyi de elde edebilirler ya da değişken getiriyi tercih edebilirler.
Likit Piyasa / Vade Dolmadan Satabilme
Kira sertifikası yatırımcıları, vade sonunu beklemek zorunda kalmazlar. Likit olan bu varlıklar, ikincil piyasada da (borsada) her gün işlem görmekte ve işlem saatleri dahilinde alınıp satılabilmektedir.

Kira Sertifikası’nın Avantajları Nelerdir?

Risksiz Yatırım
Kira sertifikalarında reel bir dayanak varlık olduğu için, bu yatırım ürünü, borca dayalı konvansiyonel ürünlere göre çok daha sağlam ve garantilidir.
Güvenli Bir Süreç
Kira sertifikalarına konu olan dayanak varlıklar üzerinde, kanunen herhangi bir haciz ve benzeri ihtiyati önlemler de bulunamaz. Bu da sukuklara olan güveni tesis eder.
Kira Getirisi
Kira sertifikaları, bazı finans kuruşları tarafından teminat olarak da kabul edilmektedir. Sukuk sahibi kişiler/kurumlar, ellerindeki kira sertifikalarını teminat verip, yeni finansman kullanabilirler.
İkinci El Piyasası
Kira sertifikaları için vade sonu beklenmek zorunda değildir. Vade dolmadan da ikincil piyasada satılabilir. Aynı şekilde ilk ihracın ardından yine ikincil piyasadan alım yapılabilir.

Sukuk Yatırımı Yaparken Bunlara Dikkat;

- İhraca aracılık eden Varlık Kiralama Şirketinin resmi onaya sahip olması önemli.
- Risk ve getiri oranlarına bakılmalı.
- Özellikle ikinci el piyasada alım-satım yapılırken fiyatlardaki volatiliteye ve vade başına göre düşük getiri ihtimaline dikkat edilmeli.
- Piyasada talep toplama, vade sonu gibi tarihler ile birlikte müracaat şartları takip edilmeli.

Kira Sertifikalarında Vergi Prosedürü;

- Sukuk alım-satımı işlemlerinden elde edilen gelirler için yüzde 5 stopaj kesintisi uygulanır.
- Şirketler için ise böyle bir vergi bulunmamaktadır. Ancak sukuk gelirleri, kurum kazancına ve kurumlar vergisine dahil edilir.

Kira Sertifikası (Sukuk) Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de yürürlükte olan Kira Sertifikaları Tebliği uyarınca; Sukuklar 5 çeşide ayrılmıştır. Bunlar şöyle sıralanmaktadır:

1-Sahipliğe Dayalı Kira Sertifikası: Varlık Kiralama Şirketleri tarafından, dayanak varlıklar devralınarak gerçekleştirilen ihraçlardır.
2-Yönetim Sözleşmesine Dayalı Kira Sertifikası: Dayanak varlıktan elde edilen gelirlerin, vade boyunca, sözleşmenin de gerektirdiği esaslara göre Varlık Kiralama Şirketine aktarılması suretiyle gerçekleştirilen ihraçlardır.
3-Alım-Satıma Dayalı Kira Sertifikası: Varlık Kiralama Şirketlerinin, dayanak varlıkları satın alıp, nitelikli kurumlara vadeli olarak satışını gerçekleştirdiği ihraçlardır.
4-Ortaklığa Dayalı Kira Sertifikası: Varlık Kiralama Şirketlerinin, bir ortak girişime dahil olarak hayata geçirdiği sukuklardır.
5-Eser Sözleşmesine Dayalı Kira Sertifikaları: Bir eserin hayata geçirilmesi için ihraç edilir. Varlık Kiralama Şirketi; eseri önceden kiralar ya da alır. Yüklenici ise eseri eksiksiz olarak zamanında teslim etmekle yükümlüdür.

Yukarıdaki kira sertifikalarının her biri, işleyiş esasları bakımından birbirinden farklılık gösterirler. Türkiye’de ise yaygın olarak “sahipliğe” ve “alım-satıma” dayalı kira sertifikaları işlem görmektedir.
Sukuk

Kira Sertifikası (Sukuk) Yapısı ve İşleyişi Nasıldır?

Bir kira sertifikasının işleyiş süreci ve yapısı, aşama aşama şu şekilde gelişmektedir:

1-Öncelikle Varlık Kiralama Şirketi sukuk ihracına çıkarak, talep eden yatırımcılardan fon toplar.
2-Bu fonlar, dayanak varlığı elinde bulunduran ve “kaynak kuruluş” olarak tanımlanan devlet veya şirketlere aktarılır.
3-Bu aşamada artık söz konusu dayanak varlıklar, Varlık Kiralama Şirketine geçer ve onun mülkiyetinde bulunmaya başlar.
4-Dayanak varlıkların yeni sahibi olarak Varlık Kiralama Şirketleri, kira sertifikası sözleşmesi buyunca, kaynak kuruluştan, kira/gelir bedellerini belli periyotlarla tahsil eder.
5-Tahisl edilen bu paralar da, o kira sertifikasını (sukuka) almış olan yatırımcılara, 6 aylık kupon ya da vade sonu şeklinde gelir ödemeleri için kullanılır.
6-Vade sonu geldiğinde dayanak varlık tekrar devlete/şirkete geçer. Bu işleme katılan yatırımcılar ana paralarını alır ve söz konusu sukuk ihracına ilişkin süreçler de tamamlanmış olur.

Kira Sertifikası (Sukuk) Nereden ve Nasıl Alınır?

Kira Sertifikasına yatırım yapabilmek için öncelikle bu ürünler için gerekli lisanslara sahip bir aracı kurum ya da katılım bankasından hesap açtırmanız gerekmektedir. Ardından bu hesaplara, yatırım yapmayı planladığınız tutarları yatırarak, ilgili talebinizi oluşturabilirsiniz. Bu hesapların “yatırım hesabı” olması gerekmektedir. Çünkü kira sertifikaları da “menkul kıymet” statüsündeki bir yatırım aracıdır. Bir sukuk yatırımı iki türlü yapılır. Kira Sertifikaları ya “İlk İhraçtan Alım” ya da “İkincil Piyasadan Alım” şeklinde gerçekleşir.
1-İlk İhraçtan Sukuk Alımı
Kira Sertifikalarına, piyasaya ilk çıkışıyla birlikte yapılan yatırım, “ihraçtan alım” olarak tanımlanır. Tıpkı bir hisse senedinin borsaya ilk halka arz işlemi gibi sukuklar için de ihraç duyurusu yapılır. Getiri oranları ve vade gibi detaylar sunularak, talep toplama gerçekleşir. Yatırımcılar, bu ihraçlar için duyuruları güncel olarak takip etmelidir.
2-İkincil Piyasadan Sukuk Alımı
Kira Sertifikaları, ihraç gerçekleştikten sonda tıpkı bono/tahvilde olduğu gibi vade sonuna kadar işlem görürler. İlk ihraç sonrası oluşan bu piyasaya “ikincil piyasa” denir. Her sertifikanın vadeye kalan gün sayısı ve güncel getirisi ikincil piyasada görülür. Online şube, mobil uygulama ya da şubelerden, “İkincil Piyasadan Sukuk Alımı ve Satımı” gerçekleştirilebilir. İkincil piyasada işlem saatleri 09:00 – 16:30 aralığında gerçekleşmektedir.

Kira Sertifikası Getiri Oranları Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Kira Sertifikasına yatırım yapan yatırımcıların hak kazanacağı getiri oranları; hem ihracın kendi özelliklerine göre (devlet ya da şirket ihracı gibi) hem de genel piyasa şartlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. İlk ihraç ile ikincil piyasadaki işlemler de vadeye kalan gün sayısına göre farklılık arz edebilmektedir. Dolayısıyla kira sertifikası güncel getiri oranlarını mobil şube, online şube ya da yatırım danışmanınızı arayarak öğrenebilirsiniz.

Örnek Sukuk (kira sertifikası) getiri hesaplama:

-Bir yatırımcı 100.000 TL tutarında bir sukuk yatırımı yapıyor.
-Bu ürünün vadesine 60 gün kaldığını varsayalım.
-Yıllık Getiri oranının %24 olduğunu kabul edelim.
-Böylece 60 günlük dönemsel getiri için ortaya çıkan günlük getiri;
> 24 (Getiri Oranı)/360 (yıllık gün sayısı)= %0,066 (günlük getiri)
-Sukunun vade sonu brüt getirisi ise;
> %0,066 (günlük getiri) x 60 (vadeye kalan gün sayısı) = 3960 TL (Sukukun brüt getirisi)
-Sukuk (kira sertifikası) getirisine uygulanan stopaj oranı %5 olarak dikkate alındığında net getiri;
> 3960 TL /100 x 5 = 198 TL stopaj
> 3960-198 = 3762 TL (Net Getiri)
ALB Yatırım Hesabı 
Başvuru Formu
ALB Yatırım hesabı başvuru formu ile 
hemen hesabınızı açın.
TR Bayrak +90
Sık Sorulan Sorular
Sorularınızın cevaplarını inceleyebilir ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yatırım hesabınızı nüfus cüzdanı ve adres teyid belgesi (son 3 aya ait elektrik, su faturası veya e-devletten barkodlu olarak alınabilir) ile açabilirsiniz.
ALB Yatırım’da hesap işletim ücreti yoktur.
18 yaşından küçükler için yatırım hesabı açılabilir, ancak veli veya vasinin onayı ve eşlik etmesi gerekmektedir.
İlk defa aldığınız şifreyi değiştirmek için ALB Yatırım’ın internet platformuna giriş yapıp, şifre değişikliği bölümünden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz.

ALB Yatırım, SPK izniyle faaliyet gösteren, Borsa Istanbul, Takasbank ve MKK üyesi Geniş Yetkili bir Yatırım Kuruluşudur.

Görüntülü Hesap Aç Görüntülü 
Hesap Aç