img
logo
Hızlı Menü
Arama
MUAMMER DEMİR

MUAMMER DEMİR

21 Aralık 2023, Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) planlı takvime göre gerçekleştirdiği Aralık ayı toplantısı ardından yayımlanan basın duyurusuna göre, Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 40’tan yüzde 42,5 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Piyasa beklentisi, bankanın 250 baz puan faiz artırımına gidebileceği yönünde şekillenmekteydi. Yayımlanan basın duyurusunda öne çıkan bazı başlıklar:

- Kasım ayında kısmi artış gösteren manşet enflasyonun, bankanın son yayımladığı Enflasyon Raporu’nda ki görünüm ile uyumlu seyrettiği ifade edilmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Diğer taraftan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir.
- Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.
- Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmektedir.
- Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin, parasal sıkılaşma eşliğinde aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.
- Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.


Kaynak: TCMB Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu


Grafik-1: TCMB Politika Faiz Oranı (%)

Kaynak: Bloomberg veri terminali


Grafik-2: TCMB Enflasyon Tahminleri  (2023 yılı 4.Enflasyon Raporu)(*)

Kaynak: TCMB Enflasyon Raporu


Grafik-3: TCMB Politika Faiz Oranı ve Enflasyonun Seyri (%)

Kaynak: Bloomberg veri terminali

 

Değerlendirmede;
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayı toplantısında 250 baz puan ile piyasa beklentilerine paralel faiz artırımına gitti. Banka, 2023 yılı Haziran-Aralık döneminde toplamda 3400 baz puan faiz artırımına gitti. Yayımlanan basın duyurusu ardından, yurt içi piyasalarda kısa vadede Türk Lirası sınırlı değer kazanırken, Borsa İstanbul’da ise BIST100 endeksinde fiyatlama davranışlarında kısa vadede oynaklığın arttığı görüldü. Toplantı ardından yayımlanan basın duyurusunda, “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.” denildi.

TCMB tarafından 02 Kasım tarihinde yayımlanan 4.Enflasyon Raporu’na göre, banka enflasyon beklentisini 2023 yılsonu için yüzde 65 ve 2024 yılsonu için yüzde 36 olarak açıklamıştı. Banka, gıda enflasyonu için tahminini 2023 yılını yüzde 66,7 seviyesinde ve 2024 yılını ise yüzde 31,0 düzeyinde tamamlayacağı öngörülmüştü.

TÜİK tarafından yayımlanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 düzeyinde artış göstermişti. Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE’de (Çekirdek TÜFE) ilgili dönemde bir önceki aya göre yüzde 1,96 ve bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 69,89 artış kaydedilmişti. 

TCMB tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi-Aralık 2023 raporuna göre, Katılımcıların cari yılsonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,23 iken, bu anket döneminde yüzde 65,39 olmuştu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,94 iken, bu anket döneminde yüzde 41,23 olarak gerçekleşmişti. 

Bu bağlamda, kısa ve orta vadede enflasyon ana eğilimlerinde yukarı yönlü risklerin devam etmesi nedeniyle bankanın özellikle, ekonomik dengeleri gözeterek iç talebi kısıtlamak adına attığı kademeli sıkılaşma adımlarını orta ve uzun vadede olumlu olabileceğini öngörüyoruz. Faiz artırımlarının etkisinin makroekonomik göstergelerde gecikmeli yansımalarının görüldüğü bilinmektedir. Yayımlanan özet metinde yer alan ifadelere göre, Para Politikası Kurulu’nun bundan sonraki süreçte faiz artırım sürecinin sonuna doğru yakınsamaya başladığı tahmin edilirken, orta vadede banka tarafında bekle-gör politikalarının daha ağırlık kazanmaya başlayabileceğini öngörüyoruz. Diğer taraftan, metinde para politikası çerçevesinde Kurul’un, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceği de belirtilmiştir. Ayrıca, bankanın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonun seyrine ilişkin gelişmeleri yakından takip edeceği ve gerek duyulması halinde elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgusunun önemli olduğu kanaatindeyiz. TCMB’nin planlı takvime göre bir sonraki toplantısını 25 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirmesi bekleniliyor. 

Sosyal Medya'da Paylaş

img
Model Portföyü
Denediniz mi?
img
ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler