img
logo
Hızlı Menü
Arama

1 Kasım 2022


Borsa, getirisi yüksek olabileceği kadar riskli bir piyasadır aynı zamanda... Dolayısıyla borsaya yatırım yapan herkes, burada kâr elde etmek kadar zarar yazabilecek olmanın da farkındadır. Ancak doğal olarak kimse borsaya para kaybetmek için yatırım yapmaz. Bu sebeple borsa yatırımcıları, trendleri anlayabildiği ve yakalayabildiği ölçüde, yaşayacakları muhtemel kayıpların da önüne geçebilirler. Borsalarda genel anlamda iki yön vardır. Bunlar “aşağı” ve “yukarı” olarak kategorize edilir. Zaman zaman “flat” (yatay, düz) trenler de söz konusu olabilmektedir. 

Bir finansal enstrümanda (hisse senedi, emtia, parite, kripto para vs.) yaşanan fiyat hareketlerine dair görünüm; belli bir zamanda, belli bir yöne doğru ve belli oranlarda ilerleme kaydedebilir. Burada aşağı yönlü trendler “ayı piyasası” şeklinde ifade edilir. Yatırımcılar da “ayı piyasası nedir?” sorusuna, özellikle düşüş trendlerinde yanıt ararlar. 

Bir grafikte aşağı yönlü eğilimler, %20 ve daha da üstünde seyrederse “ayı piyasası” da doğrulanmış olur. ‘Ayı’ların genellikle pençeleriyle yukarıdan aşağı hareketlerle sert yüzlerini göstermesi; düşüş trendlerinin de “ayı piyasası” olarak isimlendirilmesini beraberinde getirmiştir.
 

Ayı Piyasası ve Özellikleri:

 

- Ayı piyasası; hisse senedi (emtia, parite) fiyatlarının düşüşte olduğu dönemlerdir.

- Ayı piyasasında “satış” yönünde işlemler yapılır.

- Ayı piyasasında, aşağı yönlü hareketlerden kısa (short) pozisyonlar açılarak da kazançlar elde edilir.

- Ayı Piyasasında ikinci seçenek olarak hisse senetleri satılarak nakde geçilir ve zarardan korunma gerçekleşir. 

- Ayı piyasası; ekonomide kötümser beklentilerin yükseldiği zamanlarda yaşanır.

- Ayı piyasalarının ne kadar süreceği belli değildir. Hızlı düşüşler birkaç gün sürebileceği gibi, haftalarca hatta aylarca devam eden ve zamana yayılan “ayı piyasası” trendleri de mevcuttur.

- Ayı piyasalarında süre; genellikle ilgili hissenin, borsanın, paritenin beklentilerine, hedef seviyelerine, (varsa) gerçekleşen spekülasyonlara ve makroekonomik verilere göre şekillenir. 

- Aşağı yönlü trend, başlangıç noktasından itibaren yüzde 20 ve daha üzerinde gerçekleşirse, ayı piyasası da teyit edilir. Ve bu noktadan sonra kötümserlik artar; buna bağlı olarak satışlar da hızlanabilir. 

- Ayı piyasasında fiyatlar gerilediği için, kaybetme riski de daha yüksektir.




 

Ayı Piyasasında Bunları Asla Yapmayın:

 

- Düşen bir ayı piyasası trendinde yakalandıysanız, hissede beklemekte ısrarcı olmayın. 

- Düşüş hareketinin hangi noktalara kadar süreceği konusunda borsayı dikkatlice takip edin. Erkenden yapılan alımlar, daha fazla zarar etmenize sebep olabilir. 

- Ayı piyasalarında “açığa alım”, “alım opsiyonu”, “uzun (long) pozisyon” gibi, ters yönde işlemlere işaret eden eylemlerden uzak durun! Düşüşler ivme kazandıkça; zarar yazma, teminat tamamlama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

- Ayı piyasasında hisse almak isterseniz; bütün paranızla girmeyin. Muhtemel yeni düşüşlerde ortalama düşürmek için hesabınızda para bulunsun.

- Kaldıraçlı yapacağınız işlemler için “stop loss” (zarar kes) seviyelerini belirlemezseniz ciddi kayıplar yaşarsınız.    
 

Ayı Tuzağı Nedir ?

 

Borsada trendler, büyük oyuncular kadar küçük yatırımcıların da işlemleriyle desteklenir. Ve bu trendler genellikle inandırıcı olduğu ölçüde daha fazla katılımcıyı çekebilir. Bu durumda piyasa yapıcılar, yatırımcı psikolojisini yönetmek için bazı “yalancı” trendleri tuzaklamaya kalkışabilirler. “Ayı tuzağı nedir” diye soran yatırımcılara cevap verecek olursak; Ayı piyasaları düşüşe işaret ettiği için, “ayı tuzağı” da, yatırımcıları, yalancı bir sinyal ile düşüşe inandıracak ve bu sebeple satış yönünde onları harekete geçirecek tuzaklar olarak bilinmelidir.

-Ayı tuzağı, genellikle “ana yükseliş” trendlerinde görülen “ara düşüş”ler olarak kendini gösterir. 

-Onu tuzaklayan görünüm ise, yükseliş trendlerinin bir miktar ihlal edilmesiyle ortaya çıkar. Böylece yatırımcılar yükselişin bittiğine kanaat getirir ve satışa geçerler. 

-Ancak bir süre sonra piyasa yapıcı, ürettiği bu yanlış sinyale gelen satıcılara, onların elindeki hisseleri almak suretiyle grafikleri tekrar yukarı yönlendirir ve bu durumda “Ayı Tuzağı” da oluşmuş olur. 

-Yalancı kırılmaya kapılan ve satış yaparak ellerindeki hisseyi kaptıran yatırımcılar da Ayı Tuzağına yakalanmış olur. 
 

Ayı Tuzağında Bunlara Dikkat!
 

-Ayı tuzağının gerçekleştiği noktalarda hareketler çok hızlı olabilir.

-Ayı tuzağı noktasında işlem hacminde de ani değişimler gözlenebilir. 

-Ayı tuzağına düşmemek için, şayet aşağı kırılan bir trend noktasından alım yapılıyorsa, “zarar kes” seviyelerinin de burada çalıştırılması gerekir. 

-Ayı tuzağına düşmemek için; kırılan trendin, günlük ve haftalık olarak, kırılma noktasının altında kaldığını da görmek gerekir.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler