img
logo
Hızlı Menü
Arama

24 Ekim 2022


Borsa yatırımcıları, trendleri anlayabildiği ve yakalayabildiği ölçüde kazançlara imza atabilirler ya da kayıplardan korunabilirler. Borsalarda genel anlamda iki yön vardır. Bunlar “aşağı” ve “yukarı” olarak kategorize edilir. Zaman zaman “flat” (yatay, düz) trenler de söz konusu olabilmektedir. 
Bir finansal enstrümanda (hisse senedi, emtia, parite, kripto para vs.) yaşanan fiyat hareketlerine dair görünüm; belli bir zamanda, belli bir yöne doğru ve belli oranlarda ilerleme kaydedebilir. Yukarı yönlü trendler “boğa piyasası” olarak tanımlanır. Yatırımcılar da “boğa piyasası nedir?” sorusunun cevaplarını sıklıkla aramaktadır. Yukarı yönlü hareketlerin yüzde 20 ve üzerinde gerçekleşmesi halinde, “boğa piyasası” da teyit edilir. ‘Boğa’ların boynuzlarıyla aşağıdan yukarıya doğru hareket ederek agresifliğini göstermesi; yükseliş trendlerinin “boğa piyasası”  olarak adlandırılmasına sebep olarak gösterilmektedir. 

Boğa Piyasasının Özellikleri: 

- Boğa piyasası; hisse senedi (emtia, parite) fiyatlarının yükselişte olduğu dönemlerdir.
- Boğa piyasasında “alım” yönünde işlemler yapılır.
- Boğa piyasasında, yukarı yönlü hareketlerden ciddi kazançlar elde edilir.
- Boğa piyasası; ekonomide iyimser beklentilerin arttığı dönemlerde yaşanır.
- Boğa piyasalarının ne kadar süreceği belli değildir. Hızlı yükselişler birkaç gün sürebileceği gibi, haftalarca hatta aylarca devam eden ve zamana yayılan “boğa piyasası” trendleri de vardır.
- Boğa piyasalarında süre, genellikle ilgili hissenin, borsanın, paritenin beklentilerine, hedef seviyelerine, (varsa) gerçekleşen spekülasyonlara ve makroekonomik verilere göre şekillenir. 
- Yukarı yönlü trend, başlangıç noktasından itibaren yüzde 20 ve daha üzerinde gerçekleşirse, boğa piyasası da teyit edilir. Ve bu noktadan sonra iyimserlik artar; buna bağlı olarak alımlar da hızlanabilir. 
- Boğa piyasasında fiyatlar arttığı için, kaybetme riski de daha azdır. 


Boğa Piyasasında Bunları Asla Yapmayın:

- Yükselen bir boğa piyasası trendini yakaladıysanız, erkenden satmayın. Yükseliş hareketinin hangi seviyelere varabileceği konusunda borsayı dikkatlice takip edin. Erkenden yapılan satışlar, daha fazla kazanç elde etmenin de önüne geçebilir.
- Boğa piyasalarında “açığa satış”, “satım opsiyonu”, “kısa (short) pozisyon” gibi, ters yönde işlemlere işaret eden eylemlerden uzak durun! Yükselişler ivme kazandıkça; zarar yazma, teminat tamamlama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 
- Boğa piyasasını kaçırdıysanız, ortadan ve daha yükseklerden trende dahil olacaksanız; bütün paranızla girmeyin. Muhtemel düşüşlerde ortalama düşürmek için hesabınızda para bulunsun.
- Grafikler çok yukarıda iken, yani belki de boğa piyasasının sonlarına yaklaşılmışken yapacağınız işlemler için, “stop loss” (zarar kes) seviyelerini belirlemezseniz ciddi kayıplar yaşarsınız. 

 

Boğa Piyasası ve Tuzağı Nedir ?

Borsada trendler, büyük oyuncular kadar küçük yatırımcıların da işlemleriyle desteklenir. Ve bu trendler genellikle inandırıcı olduğu ölçüde daha fazla katılımcıyı, yani yeni para girişlerini çekebilir. Bu durumda piyasa yapıcılar, yatırımcı psikolojisini yönetmek için bazı “yalancı” trendleri tuzaklamaya kalkışabilirler. “Boğa tuzağı nedir” diye soran yatırımcılara cevap verecek olursak; Boğa piyasaları yükselişe işaret ettiği için, “boğa tuzağı” da, yatırımcıları, yalancı bir sinyal ile yükselişe inandıracak ve bu sebeple alım yönünde onları harekete geçirecek tuzaklar olarak bilinmelidir. 
-Boğa tuzağı, genellikle “ana düşüş” trendlerinde görülen “ara yükseliş”ler olarak kendini gösterir. 
-Onu tuzaklayan görünüm ise, düşüş trendlerinin bir miktar ihlal edilmesiyle ortaya çıkar. Böylece yatırımcılar düşüşün bittiğine kanaat getirir ve alıma geçerler. 
-Ancak bir süre sonra piyasa yapıcı, ürettiği bu yanlış sinyale gelen alıcılara, elindeki hisseleri satmak suretiyle, grafikleri tekrar aşağı yönlendirir ve bu durumda “Boğa Tuzağı” oluşmuş olur. 
-Yalancı kırılmaya kapılan ve alım yapan yatırımcılar da Boğa Tuzağına yakalanmış olur.


Boğa Tuzağında Bunlara Dikkat! 

-Boğa tuzağının gerçekleştiği noktalarda hareketler çok hızlı olabilir.
-Boğa tuzağı noktasında işlem hacminde de ani değişimler gözlenebilir. 
-Boğa tuzağına düşmemek için, şayet yukarı kırılan bir trend noktasından alım yapılıyorsa, “zarar kes” seviyelerinin de burada çalıştırılması gerekir. 
-Boğa tuzağına düşmemek için; kırılan trendin günlük ve haftalık olarak, kırılma noktasının üzerinde tutunduğunu görmek gerekir.

 

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler