img
logo
Hızlı Menü
Arama

7 Şubat 2023


Ekonomiyi ve dolayısıyla borsada işlem gören hisse senetlerini derinden etkileyebilecek savaş, deprem ya da beklenmedik olaylarda, düzenleyici otorite olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun aldığı tedbirlerden biri de “Depo Şartı” uygulamasıdır. Yatırımcıların çok sık karşılaşmadığı ancak görünce merak ettiği “Depo Şartı Nedir” sorusunun cevabını, bu yazımızda kısaca anlatacağız. 

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri için, zaman zaman yaşanabilecek sert hareketlere ve yüksek volatiliteye karşı çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu tedbirlerin hayata geçirilmesindeki temel amaç; hisse senetlerinde rasyonel olmayan fiyatlama davranışlarının önüne geçmek ve böylece yatırımcıların da bu süreçte zarar görmesini önlemektir. 

Borsada işlem gören hisse senetleri anlık olarak alınıp satılabilmektedir. Bu durum; işlem derinliğinin oluşması ve borsanın organize bir piyasa olması gereği, sürekli sağlanmaktadır. Ne var ki; zaman zaman yaşanabilecek ve doğrudan finansal temellere dayanmayan oynaklıkların önüne geçebilmek için, hisselerin satılması, belli şartlara bağlanmaktadır.

Bilindiği gibi satın alınan bir hissenin yatırımcının hesabına tam olarak geçmesi, T+2 işlem gününde gerçekleşmektedir. Ancak alınan hisseler, Borsa İstanbul’da normal şartlar altında hemen satılabilmektedir. “Depo Şartı” uygulaması ise, alınan hisse senetlerinin satışının, ancak T+2 işlem gününde, yatırımcının hesabına tam olarak geçtikten sonra satılmasına imkân tanımaktadır. Yani Salı günü alınan 100 adet X hisse senedinin satışı, ancak Perşembe günü yapılabilmektedir. Böylece yaşanabilecek olağandışı hareketlilikte panik satışların önüne geçiliyor, yatırımcının zarar görmesi engelleniyor, hisse fiyatlarında istikrarlı bir görünüm sağlanabiliyor. 


Depo Şartı Ne Zaman Uygulanır?


Depo şartı, yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı üzere sadece “satış” yaparken uygulanıyor. Bir yatırımcının bir hisse senedini satışa konu edeceği zaman, hesabında ve takasında, o miktarda aynı hissenin bulunması şartını getiriyor. 

Depo Şartı uygulanan dönemlerde hisse senedi alımına herhangi bir kısıtlama getirilmiyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler