img
logo
Hızlı Menü
Arama

15 Mayıs 2023


Hisse senedi, yatırım portföyünün değerli bir parçasıdır. Hisse hareketlerini takip ederken zaman içerisinde karşımıza hisse senedi bölünmesi durumu çıkabilir. Genel olarak hisse sahibi bir firma, kendisine yeni olanağı sunmak ve hisselerine talebi artırmak için stratejik olarak hisse bölünmesini tercih edebilir. Ayrıca firmaların hisse bölünmesini tercih ettiği durumlar arasında şirketin hisse senetlerinin çok yüksek olarak fiyatlandırılması da yer alır. Bu noktada ise hisse senedi bölünmesi nedir neden yapılır konuları yer almaktadır. Bu yazımızda hisse senedi bölünmesi nedir, neden yapılır ve ne zaman yapılır gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

 

Hisse Senedi Bölünmesi Neden Yapılır?

 

Hisse senetlerinin değerinin yüksek olduğunu düşünen şirketler hisse bölünmesi ile daha fazla hisse satın alınmasına olanak tanımaktadır. Bununla birlikte küçük firmalar hisse senedi alarak yeni yatırım kollarına ana paralarını yatırma olanağı yakalar. Bazen hisse bölünmesi, hisselerin değerinin artırılması amacıyla uygulanmaktadır. Böylece bölünen hisselere olan talep artar ve daha fazla hisse senedi satımı gerçekleştirilir. Doğal olarak bu satışlar ile şirketin değeri de artar.

Hisse bölünmesi ile şirketler ana para akışlarını koruyabilir. Ayrıca hisse bölünmesi ile şirketin tedavüldeki hisse senetlerinin sayısı artabilir. Bununla birlikte bölünen hisselerin başına düşecek fiyat daha da azalır. Bunun yanı sıra firmalar, hisse bölünmesi ile firma hissesinin bir kısmını halka arz etme hakkına sahiptir. Böylece küçük yatırımcılardan şirkete parasal anlamda kaynak da sağlanması mümkün olur.

 

Hisse senedi bölünmesi bazı durumlarda tersine uygulanabilmektedir. Bu durum tersine hisse bölünmesi durumunu gerçekleştirir. Bu süreçte tam anlamı ile hisselerde bir bölünme söz konusu değildir. Ayrıca firmalar gerekli durumlarda kendi hisse senetlerinin sayısını azaltmak için hisselerin piyasa fiyatını artırır. Bu durum daha çok ana paraya ihtiyacı olmayan ve kâr getirisi yüksek firmaların tercihidir. 

 

Hisse Senedi Bölünmesi Ne Zaman Yapılır?

Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların kanunlar gereği sermaye artırımı zorunluluğu mevcuttur. Bu nedenle tüm firmalar kuruluş tarihlerinden bir sene sonra bedelli veya bedelsiz sermaye artırımı yapabilir. Böylelikle şirket sermayesini güçlendirmeleri ve büyümeye bağlı olarak ortaya çıkan fon ihtiyacını gidermeleri daha muhtemel hale gelir. Bunun yanı sıra firmalar, hisse bölünmesi için eski sermayelerinin tamamını ödediğine dair SMMM raporuna veya faaliyet belgesine sahip olma zorunluluğuna sahiptir. Ayrıca sermayeye ilişkin değişiklikler için Sanayi ve Ticaret Bakanlığından izin alınması gerekir. Bunun yanı sıra ilgili firma SPK’ya bağlı ise kurumdan alınacak olan uygunluk yazısını ana sözleşmeye eklemesi gerekmektedir.

 

Hisse Senedi Bölünmesi Yatırımcı İçin Ne İfade Eder?

 

Firmaların değerini koruması için hisse bölünmesi nötr işlemler olarak görülmektedir. Ancak bu durum, yatırımcı açısından pozitif veya negatif anlamlar ifade etmektedir. Yatırımcıların genellikle büyümenin veya gelecekteki büyüme beklentilerinin sonucunu öncelikli bölünme olarak bilinir. Bunun yanı sıra yeni yatırımcılar ise daha iyi fiyatlı hisseleri satın almaya yöneldikçe bölünmüş bir hisse senedinin daha düşük fiyatı ise yatırımcılar tarafından daha kolay alınabilecek bir fiyat haline gelmektedir. 


Bu yazımızda hisse senedi bölünmesi konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler