img
logo
Hızlı Menü
Arama

15 Eylül 2023


Bedelsiz sermaye artırımı; şirketlerin emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü gibi, kendi iç kaynaklarını kullanarak yaptıkları ve ortaklardan ek kaynak talep etmeden, bedelsiz olarak pay senedi dağıttıkları bir sermaye artırım türüdür. 

2023/06 dönemi bilançolarına göre sanayi sektörü şirketlerinin bedelsiz sermaye artırım potansiyellerini incelemeye çalışılmıştır. Hazırlanan tabloda görülen bedelsiz sermaye artırımına gitme potansiyeli; şirketin sermaye artırımına gidip/gitmeyeceği anlamına gelmemektedir. Sermaye artırımı yapmak veya yapmamak şirketin tamamen kendi kararıdır. Çalışmamızda yer alan ve tabloda kullanılan veriler şirketlerin yayımlamış oldukları finansallardan derlenmiş ve geçmiş kaynaklı olup, ilerleyen dönem açısından herhangi bir öngörü ya da kesinlik içermemektedir.

Bedelsiz verme potansiyeli hesaplama formülü olarak; Öz kaynaklardan, ödenmiş sermaye ve kardan ayrılan kısıtlanmış yedekler çıkarılmış olup çıkan sonuç ödenmiş sermaye ye bölünmüş ve yüz ile çarpılmıştır. 
 

EGEEN İlk Sırada

Uygulanan bedelsiz potansiyeli hesaplama formülüne göre listenin ilk sırasında yer alan EGE Endüstri hissesi, maksimum yüzde 64100 gibi bir bedelsiz potansiyeli barındırdığı görülüyor. 2020 yılında yaşanan COVID-19 pandemisi ardından azalan risk iştahı ve yaşanan dalgalı seyir ile birlikte 23 Mart 2020 tarihinde 334,00 seviyelerine gerileyen EGEEN hissesi, 13 Eylül 2023 tarihinde 7737,90 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Böylece EGEEN hissesi söz konusu tahmini 2,5 yıllık süreçte fiyatlama davranışlarında yaklaşık 23 kat artış görüldü. Bu gelişmelerde, gerek temel tarafta gerekse teknik tarafta yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler ile birlikte birçok etkeninin olduğu söylenebilir. EGEEN yüksek kârlılığa rağmen 3.150.000 TL gibi düşük oranda bir ödenmiş sermayeye sahiptir. 

 

BRYAT İkinci Sırada

Uygulanan bedelsiz potansiyeli hesaplama formülüne göre listede ikinci sırada bulunan Borusan Yatırım ve Pazarlama ise maksimum yüzde 60817 gibi bir bedelsiz sermaye artırım potansiyeli taşımaktadır. 2023 yılının ilk yarısında 1,14 milyar TL kâr açıklayan BRYAT hissesinin ödenmiş sermayesi, 28,13 milyon TL gibi, kârlılığa göre oldukça düşük seviyede bulunmaktadır. 

 

PEGASUS Dikkat Çekiyor

Uygulanan bedelsiz potansiyeli hesaplama formülüne göre listede üçüncü sırada olan Pegasus Hava Yolları da maksimum yüzde 26100 bedelsiz potansiyeli ile ön plana çıkmaktadır. 2023 yılının ilk yarısında 1,33 milyar TL kâr açıklayan PGSUS’un, 102,3 milyon TL ödenmiş sermayesi bulunmaktadır. Pandeminin en çok etkilediği sektörlerin başında ulaştırma gelirken, ulaştırma sektörü içerisinde önemli bir oyuncu olan PGSUS hissesi, 2020 yılında en düşük 23,56 seviyesine kadar gerilemişti. 13 Eylül 2023 kapanışını ise 839,60 seviyesinden gerçekleştirdi. Böylece söz konusu zaman aralığında (2020 yılı en düşük görülen seviye-13 Eylül 2023 kapanış seviyesi) fiyatlama davranışlarına bakıldığında PGSUS hisselerinde 35,64 kat artış kaydedildi. Bu gelişmelerde, gerek temel tarafta gerekse teknik tarafta yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler ile birlikte birçok etkenin olduğu söylenebilir.

Kaynaklar: ALB Yatırım Araştırma ve Finnet-Hisse Expert 

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler