img
logo
Hızlı Menü
Arama

20 Şubat 2023


Borsa İstanbul Pay Piyasası olarak ifade edilen BIST pay piyasası, farklı sektörlerden şirketlerin payları, yeni pay alma hakları, borsa yatırım fonları gibi alanlarda işlem yapılmasını kapsar. Bunun yanı sıra BIST pay piyasası nedir ve işlem saatleri gibi konularda merak edilen konular arasında yer almaktadır. Borsa İstanbul Pay Piyasası, yerli ve yabancı yatırımcılar için likit, şeffaf ve güvenli yatırım ortamı sunmaktadır.

Pay Piyasası’nda işlemler elektronik alım satım sistemi ile fiyat ve zaman önceliği kuralı temel alınarak yapılır. Bunlar; “Sürekli İşlem”, “Piyasa Yapıcılı Sürekli İşlem” ve “Tek Fiyat” yöntemlerinde otomatik olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte BIST pay piyasası pazar değişikliği konusu da merak edilen bir konudur. ALB Yatırım olarak bu yazımızda, BIST pay piyasası nedir ve Borsa İstanbul hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

 

BIST Pay Piyasası Nedir?


Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda farklı sektörlerden şirketlerin payları, borsa yatırım fonları, varantlar ve sertifikalar işlem görür. Bunun yanı sıra BIST Pay Piyasası, yerli ve yabancı yatırımcılar için güvenli yatırım ortamı sunmaktadır.

BIST (Borsa İstanbul) pay piyasası, borsacılık çalışmalarını yürütmek amacı ile 30 Aralık 2012 yılında kurulmuştur. BİST, sermaye piyasasına ait araçlarının kısacası borsada işlem görmeye uygun nitelikte olan bütün araçların son derece güvenilir nitelikteki bir ortamda işlemlerinin gerçekleştirilmesine imkân sağlar. Bunun yanı sıra Borsa İstanbul çatısı altında işlem gören çok fazla şirket bulunmaktadır.

BIST pay endeksi, borsa kapsamında işlem uygulanan payların gruplar halinde fiyat ve getiri performansının ölçülmesine olanak tanır. Ayrıca fiyat endeksleri ile fiyatta ortaya çıkan değişiklikleri de gösterir. Getiri endeksi ise temettü ödemelerini gösterir. Bununla birlikte BIST pay endeksinde öne çıkmakta olan ve yatırımcıların oldukça yakından takibe aldığı BIST30, BIST50 ve BIST100 endeksi yer alır.

 

Borsa İstanbul Pay Piyasası İşlem Saatleri Nedir?


Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören hisse senetlerinde işlem saatleri açılış, kapanış ve sürekli seans olarak üçe ayrılır. Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri uygulanır. Daha sonra saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve eşleştirme tamamlanır. Bununla birlikte sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam eder. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama söz konusu değildir. 

 

BİST Pazar Değişikliği Kaç Ayda Bir Yapılır?


Ekonomi piyasalarında yaşanan değişiklikler ile yatırımcıların hisse alış ve satış süreçleri etkilenmektedir. Bununla birlikte borsada pazar değişikliği ise dönemsel değerlendirme toplantılarından sonra ilan edilmektedir. BİST Pazar değişikliği üç ayda bir olacak şekilde pazar uygulanmaktadır. Ayrıca pazar değişikliği yaşayan şirketlerin hisseleri de tüm kamuoyuna aynı anda sunulmaktadır. Bunun yanı sıra yatırım faaliyetlerinde bulunan şirketler, borsada pazar değişikliğini yakından takip ederek hisse alış ve satışları süreçlerini tamamlamaktadır. 

Yeni hisse pazarı değişikliği ise son olarak 1 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu tarihe göre bir sonraki pazar değişikliği ise 1 Nisan 2023 tarihinde olacaktır.


Bu yazımızda sizlere BIST pay piyasası ve işlem saatleri gibi konular hakkında çeşitli bilgiler sunduk. İsterseniz viop işlem saatleri ve viop işlem örnekleri blogumuzdan da viop ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler