img
logo
Hızlı Menü
Arama

21 Mart 2023


Hisse senetlerinde gün içeresinde birbirinden farklı fiyat değişiklikleri görülür. Günün her anında hisse senedi fiyatlarında arz ve talebe göre düşme veya yükselişler olabilir. Bu değişimleri tahmin edebilmek ise hisse senetlerinden para kazanmanızı mümkün hale getirir. Bunun yanı sıra arz ve talepte görülen gelişmelere göre fiyatlar değişiklik gösterebilir ancak daha derinde yer alan faktörleri anlamanız son derece önemlidir. Peki hisse senedi nedir ve hisse senedi nasıl alınır? Yazımızda bu konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız. 

 

Hisse Senedi Fiyatları

 

Yatırım yapan herkesin bildiği üzere düzenli takip yapıldığında hisse senedi fiyatlarının sürekli değişim içerisinde olduğunu söylememiz mümkündür. Bu durum, çeşitli birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bu çeşitli faktörlerin her birinin oluşturduğu etkilerin tamamı ise genel olarak borsaları ve hisse senedi fiyatlarını etkilemektedir. Bu etki faktörlerine göre sahip olduğunuz hisse senedinin fiyatı da yükselir veya düşer. Hisse senedi fiyatlarını etkileyen birçok kriter vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:
 

1. Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-talep olarak bilinir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirleyebilir. 

2. Hisse senedi fiyatları genel olarak ekonomik gelişmelerden etkilenmektedir. Bunun yanı sıra olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki oluşturmaktadır.

3. Şirketin; finansal yapısı gibi şirket verileri de oldukça önem arz eden bir konu olarak bilinmektedir. Hatta iyi bir takip de gerektirir. Bunun yanı sıra şirket verileri de fiyatların değişmesine neden olmaktadır. 

4. Sahip olduğunuz kâğıda ait şirketin hangi sektörde faaliyet gösterdiği de son derece önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra sektör içi olumlu ve olumsuz gelişmeler fiyatları etkilemektedir.

5. Ülke içinde olan siyasi gelişmeler, küresel olaylar, savaşlar, terör tehdidi, doğal afetler gibi etkenlerde hisse fiyatlarını etkileyen kriterler arasında yer almaktadır.


Borsa Hisse Senedi Fiyatları

 

Hisse senedi alıp satmak yatırım tercihlerinden biri olarak ele alınır. Hisse senedi alıp satarken risk analizi yapmak ise riske bağlı olarak az veya çok kazanç elde etmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra hisse senedi alırken şirket hakkında araştırma veya teknik analizlerle değerlendirme yapıldığında bu yatırımın barındırdığı riskler ortaya çıkmaktadır. Hisse senetleri haftalık, aylık veya yıllık grafiklere sahip olabilir. Yatırımcılar da bu grafikleri inceler ve bazı analizler uygulayabilir. Bu analizler sonucunda ise hisse senedine dair belirli değerler hakkında bilgi sahibi olabilir.

Hisse senedi alırken bakılan değerlerden ilki bu kâğıdın gerçek değeri olarak bilinmektedir. Gerçek değer, şu anki değerden daha düşük veya yüksek olarak görülebilir. İkinci unsur ise piyasa değeri olarak bilinmektedir. Piyasa değeri, hisse senedinin şu anda işlem gördüğü değer olarak bilinmektedir. Şirket ile ilgili bakılması gereken diğer değerler ise aşağıdaki gibidir:

  • Cari oran
  • Likidite oranı
  • Alacakların tahsil hızı
  • Stok eritme hızı
  • Şirketin borç yükü
  • Faiz giderlerini karşılama gücü
  • Net kâr
  • Aktif karlılık oranı

Bu yazımızda sizlere hisse senedi nedir ve hisse senedi nasıl alınır gibi konular hakkında çeşitli bilgiler sunduk.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler