XELKT
508.09
-0.32
XHARZ
90,161.03
0.67
XUTUM
11,406.13
0.09
XSGRT
52,090.70
-1.04
XUTEK
13,060.22
-0.06
XHOLD
9,019.94
0.19
XU030
10,948.92
0.24
XULAS
34,517.29
0.24
XUSIN
13,351.07
0.11
XBANK
14,154.69
0.02
XMADN
7,080.31
0.66
XU100
9,953.54
0.17
XBLSM
5,204.53
-0.52
XU050
8,822.71
0.19
USDTRY
33.96
0.06
EURTRY
37.83
0.03
XAUUSD
2,521.65
0.19
XAUTRY
85,625.48
0.25

Bedelli Sermaye Artırımı Hesaplama

Bedelli sermaye artırımı nedir? Bedelli sermaye artırımı nasıl hesaplanır? Hisselerinizin bedelli sermaye artırma işlemlerinden nasıl etkilendiğini öğrenebilirsiniz ve bedelli sermaye artırımı hesaplama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
*Ondalık ayraç olarak ‘nokta’ giriniz. Örnek: 5.7
*Oran (%) alanlarına yüzde değer giriniz. Örnek: 9.6
Hesap Sonuçları
  • Sermaye Arttırımından Sonra Gelen Hisse (Hisse) -
  • Sermaye Arttırımından Sonra Toplam Hisse (Adet) -
  • Bedelli için Ödenen Miktar (TL) -
  • Baz Fiyat (TL) -

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

Şirketlerin, faaliyetleri sırasında ihtiyaç duyduğu sermayeyi karşılama yöntemlerinden biri de “bedelli sermaye artırımı” gerçekleştirmektir.

Genellikle halka açık borsa şirketleri tarafından tercih edilen bu yöntemde; şirket hissesini elinde bulunduran yatırımcılara, “bedelli artırım oranı” kadar yeni hisseler verilir. Karşılığında da belirlenen fiyat üzerinden bu hisselerin bedeli, yatırımcılardan tahsil edilir. Şirket kasasına, tahsil edilen bu kaynakla birlikte dışarıdan, maliyetsiz bir para girişi gerçekleşmiş olur.

Şirketler, bedelli sermaye artırımı kararını, genel kurul toplantısında oy çokluğuyla alabilir. Ardından yeni çıkarılacak hisselerin ihraç edilebilmesi için, bu kararla birlikte Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) resmi başvuruda bulunulur. SPK’nın gerekli incelemelerinin ardından verilecek onayla birlikte, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden gerekli bilgilendirmeler yapılır. Ve süreç tamamlanır.

Bedelli Sermaye Artırımı Hesaplama Nasıl Yapılır?

“Bedelli sermaye artırımı nedir, nasıl yapılır” sorusu, borsada işlem yapan yatırımcıların en fazla merak ettiği konular arasında yer alıyor. Bunu örnek bir işlemle şöyle anlatabiliriz:
-X şirketi, sermayesini %100 bedelli olarak artırma kararı alır.
-X hissesinin fiyatı, bedelli sermaye artırımından önce 10 TL olsun.
-Bir yatırımcının elinde de X hissesinden 1000 lot olsun.
-Bu hissenin değeri bu durumda 10.000 TL oluyor.
-%100 bedelli sermaye artırımı ile hissedara, 1 TL nominal fiyat üzerinden 1000 lot hisse daha verilir.
-Böylece yatırımcı, bedelli sermaye artırımına katılmak için 1000 TL daha ödeme yapar.
-Yatırımcının elindeki hisse sayısı ise 2000 lota yükselir.
-Hisse senedinin fiyatı ise (%100 bedelli artırım olduğu için 2’ye bölünerek) 5,5 TL’ye düşer.
-Yatırımcının son durumda portföyü şu şekilde oluşur:
2000 lot (hisse sayısı) x 5,5 TL (bölünme sonrası hisse fiyatı) = 11.000 TL (Portföy değeri)

Bedelli Sermaye Artırımı Özellikleri Nelerdir?

1
Bedelli sermaye artırımında rüçhan hakkı (işleme öncelikli olarak katılma hakkı), elinde hisse senedini bulunduran hissedarlara aittir.
2
Adından da anlaşılacağı üzerine bu sermaye artırımı işlemine hissedarlar, kendilerine verilen hisseler karşılığında, gerekli bedeli ödeyerek katılım sağlayabilir.
3
Hissedarların, bu işleme katılımı zorunlu değildir. Bu durumda hissedarlar ya bedelli sermaye artışı gerçekleşmeden hisse senetlerini satarlar. Ya da bölünme işlemine katılıp, kendilerine verilen yeni hisselerin bedelini ödemeyerek, ilgili pazarda (rüçhan hakkı kupon pazarında) bu hissenin satışını gerçekleştirirler.
4
Rüçhan hakkının kullanım süresi genellikle 15-60 gün arasında değişiklik göstermektedir. Belirlenen tarihler arasında bu hak kullanılmazsa, bedelli sermaye artırımına da katılım sağlanamaz.
5
Bedelli Sermaye Artırımı “tahsisli” olarak da yapılabilir. Bu işlemde yeni arz edilecek hisseleri alacak bir grup ya da kişi belirlenir. Hisseler, bu kişilere satılmak üzere “tahsis” edilir. Şirketin ortakları bu yolla gerçekleşen işleme katılmaz. “Tahsisli” artırım borsada tek seferde belirlenen fiyat üzerinden de gerçekleşebilir.

Bedelli Sermaye Artırımı Hisseyi Nasıl Etkiler?

Bölünme sonrası gerçekleşen yeni fiyatın dışında; “bedelli sermaye artırımı yapan hisse yükselir mi, düşer mi” şeklindeki sorular da yatırımcıların radarındadır. Ancak sadece bedelli işlemine ve sonuçlarına bağlı olarak “hisse düşer” ya da “hisse yükselir” demek, doğru bir yaklaşım olmaz.
YENİ KAYNAK NEREDE KULLANILACAK?
Fakat bedelli kararı alan şirketin, elde edeceği yeni sermayeyi nerede kullanmayı planladığı; hisseye negatif ya da pozitif yansımaları hakkında bir fikir verebilir. Bu noktada piyasa algısı olarak 2 görüş öne çıkmaktadır:
1-Bir şirket bedelli sonrası kasasına giren sermayeyi; gelir üretecek, kapasitesini artıracak, büyümeye katkı sağlayacak yeni yatırımlarda kullanırsa, bu durum piyasada pozitif beklenti oluşturur ve hisse fiyatına da olumlu yansıması beklenebilir.

2-Şayet şirket, gelir getirecek yeni yatırımlar için değil de borçların finansmanı için, bedelli sonrası gelecek sermayeyi kullanırsa, bu durum geleceğe dair negatif algılar oluşturabilir. Hisse fiyatlarına yansıması da olumsuz olabilir.

Yukarıda sözü edilen her iki konu da temel analizle alakalıdır. Dolayısıyla “bedelli” artırım sonrası hisse ile ilgili değerlendirmeler, daha çok temel analiz yaklaşımıyla ele alınmalıdır. Hissenin hem kendi içinde bulunduğu hem de dahil olduğu sektörün durumundan, ülkenin makroekonomik dengelerine kadar bütün unsurlar, “bedelli” sonrasında da dikkate alınmalıdır.
HABER ETKİSİ İLE VOLATİLİTE
Bedelli sermaye artırımı ile ilgili KAP’a açıklama yapılmasıyla birlikte, ilgili hisse senedinde hızlı hareketler yaşanabilir. Bu hareketlilik “hissedarlardan yeni para talep edileceği” için gerçekleşir. Bedelli sermaye artırımına katılım için yeni sermaye ortaya koyamayacak hissedarlar satışa yönelebilir. Bu da ilgili o hissede kısa vadeli de olsa düşüşleri gündeme getirebilir. Ancak bu, her zaman görülen bir kaide değildir.
‘BEDELLİ’DE SULANMA ETKİSİ NEDİR
Bedelli sermaye artırımına katılmayan hissedarların, işlemin ardından ellerinde kalan hisse senetlerinin sayısı ve bunların şirketin yeni sermayesine oranları da gerileyecektir. Bu sebeple hisse başı defter değeri de düşüş gösterir. Sulanma etkisi de bedelli öncesinde ve sonrasında defter değerleri arasında ortaya çıkan bu farkı ifade eder. Söz konusu fark, eksi ya da artı olabilir.

Bedelli Sermaye Artırımı Avantajları Nelerdir?

Şirketler için avantajlar
-Yeni sermaye ihtiyacı, faiz gibi bir maliyete katlanmadan, ucuz yolla temin edilmiş olur.
-Bu yolla finansal tabloları bozabilecek, geri ödemesi olan faaliyetlerden kaçınılır.
-Bedelli sermaye artışına giden şirketler “faiz gideri” ve “borç ödeme” baskılarını yaşamaz.
-Şirketin sermayesi güçlenir. Yeni yapılacak yatırımların önü açılır.
-Yeni yatırımlardan elde edilecek kârlar, gelecek dönem finansal tablolar üzerine olumlu beklentileri besler.
-Bu beklentiler, uzun vadede hisse fiyatı üzerinde pozitif etki gösterebilir. Şirket değeri yükselir.
-Ayrıca sermaye artışıyla enflasyona karşı da bir değer güncellemesi sağlanmış olur.
Yatırımcılar için avantajlar
-Bedelli sermaye artışına katılan yatırımcılar, daha ucuz bir fiyat üzerinden hisse senedi sayılarını artırmış olurlar.
-‘Bedelli’ bölünme sonrası daha aşağıda oluşan yeni fiyat, hissede iskontolu görünümü destekleyerek, işlem hacminde ve yatırımcı ilgisinde artışı destekleyebilir.
-Genellikle bedelli sermaye artırımlarının ardından, uzun vadede hisse senedi fiyatında yükselişler yaşanabilir. Bu durum yatırımcılara da yeni kazanç kapılarını aralayabilir.

Bedelli Sermaye Artırımı Neden Yapılır?

Özünde bir “sermaye artırımı” ve “finansman ihtiyacı karşılama” yöntemi gibi görünen “bedelli” işlemi, ayrıntılara bakıldığında öncelikli olarak şu sebeplerle gerçekleşmiş olabilir.
Büyüme Stratejilerinin Hayata Geçirilmesi
Şirketler faaliyet gösterdikleri alanda sürekli yeni yatırım ve iş birliği fırsatlarını araştırırlar. Bunlardan uygun gördüklerini hayata geçirmek için, ihtiyaç duyulacak sermaye “bedelli sermaye artışı” ile karşılanabilir.
Finansal Yapının Düzeltilmesi
Şirketler, mevcut borçlarını azaltmak ya da tamamen kapatmak için de “bedelli” kartını oynayabilir. Bu durum, gelecek dönem borçları üzerindeki faiz maliyetinin sıfırlanmasını beraberinde getirir. Daha sürdürülebilir bir finansal yapıya kavuşulur.
Finansal Risklerin Yönetilmesi
Bedelli sermaye artışı sonrası şirketler, kasalarını güçlendirme yoluna da gidebilirler. Yani herhangi bir yatırım faaliyeti ya da borçların kapatılması gibi işlemlerde, bedelli ile gelen yeni sermaye fazla kullanılmaz. Kasada tutulacak bu para sayesinde, içinde bulunulan ya da gelmesi muhtemel görünen bir takım risklerin yönetimi daha kolay gerçekleşir.
Yeni Yatırımcı Kazanmak
Bedelli sermaye artışına giden şirket, elde edeceği kaynakla mali yapısını güçlendireceği için daha fazla yatırımcının radarına girebilir.
ALB Yatırım Hesabı 
Başvuru Formu
ALB Yatırım hesabı başvuru formu ile 
hemen hesabınızı açın.
TR Bayrak +90
Görüntülü Hesap Aç Görüntülü 
Hesap Aç