img
logo
Hızlı Menü
Arama

1 Mart 2023


Borsada emir tipleri, alım satım süreçlerinde önemli bir konuma sahiptir. Dünya üzerindeki tüm borsalarda değişik sistemler uygulanır. Öncelikli olarak hepsinin farklı bir işleyişe sahip olduğu düşünülse de fiyat mekanizmaları incelendiğinde dünyada borsaların birkaç ana sistemden oluştuğu görülür. Bunun yanı sıra alım satım süreçlerinde önemli bir noktaya sahip olan borsa emir tipleri merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bununla birlikte borsa emir tipi nedir ve borsa emir tipleri neler gibi konuların cevabı da önemlidir.

Borsadaki emir tipleri, hisse sahiplerinin alım satım ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra limit fiyatlı emir, piyasa emri, dengeleyici emir gibi pek çok emir tipi mevcuttur. 

 

Borsa Emir Tipi Nedir? Borsa Emir Tipleri Nelerdir?

 

Emir tipi, fiyat ve miktarın girildiği emirler olarak tanımlanmaktadır. Emrin gerçekleşmeyen bölümü işlem görmedikçe de sistemde pasif olarak geçerlilik süresi sonuna kadar bekletilebilir. Bununla birlikte borsa emir tipleri konusu da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:


Limit Fiyatlı Emirler

Fiyatın ve miktarın belirtildiği emir tipleridir. 
 

Piyasa 

Fiyat olmaksızın miktar belirtilerek girilen emir tipidir. 
 

Piyasadan Limite Emirler

Piyasa emirlerinde olduğu gibi fiyatsız olarak girilen emir tipine denir.
 

Dengeleyici Emirler

Tek fiyat yöntemi uygulanan tüm seans bölümlerinde (açılış ve kapanış saatleri dahil), fiyat belirleme sürecinde hesaba katılmayan ama belirlenen eşleşme fiyatı seviyesinde karşılanmadan kalan emirler işlem yapmak üzere girilen emir türüne dengeleyici emir denir.
 

Kısmi Görünme Koşullu Emirler

Limit fiyatlı emirler, kısmi görünme koşuluyla girilebilmektedir.
 

Kotasyon Emirleri

Kotasyon emirleri, limit fiyatlı alış satış emirlerinden oluşur ve sadece piyasa yapıcı/ likidite sağlayıcı üyeler tarafından girilir.
 

Orta Nokta Emirleri

Normal emir defterine göre daha büyük miktarlı emirlerin kendi arasında eşleşmesine imkan sağlar ve piyasa katılımcılarına daha düşük işlem maliyeti sunar.
 

Ağırlıklı Ortalama Fiyat Emirleri

Ağırlıklı ortalama fiyat emirleri, gün sonunda ilgili sırada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatı referans alır ve böylece işlemin gerçekleştirmesine olanak tanır.
 

Açığa Satış Emirleri

Sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satışına ilişkin verilen emir tiplerine açığa satış emri denir.


Limit fiyatlı Emir ve Piyasa Fiyatlı Emir Ne Demek?

 

Limitli emirler fiyat/getiri ve nominal tutar belirtilerek, minimum emir büyüklüğünün katları şeklinde sunulur. Emrin gerçekleşmeden kalan kısmı pasif olarak beklemektedir. 

Piyasa emri ise fiyat/getiri belirtilmeyen emir türüdür. Minimum emir büyüklüğünün katları şeklinde verilen bu emir, pasif emirler ile kısmen veya tamamen karşılaşmaktadır. Ayrıca emrin gerçekleşmeden kalan kısmı iptal edilir.

 

Borsa Emir Tipi Normal Ne Demek?

 

Borsada çeşitli işlemleri gerçekleştirebilmek için farklı emir türleri bulunmaktadır. Bu emirler, yatırımcıların kâr oranlarını doğrudan etkileyen emirlerdir. Bu sebeple, doğru emir tiplerini seçerek kâr oranlarını maksimum seviyeye çıkarmak temel hedefler arasında yer almaktadır. Borsa emirleri, yatırımcıların alım satım işlemlerine dair direktifler olarak ifade edilir. Borsada sık kullanılan bu direktifler arasında normal emir de yer almaktadır. Normal emir; 1 lot ve katlarından oluşmaktadır. 

Normal emirler, pek çok amaçla kullanılır. Kâr elde etmek ve piyasanın gidişatına göre aksiyon almak için tercih edilirler. Normal emirler, yatırımcıların doğrudan işlem yapabilmeleri ve kâr oranlarını arttırabilmeleri adına önemlidir. Bunun yanı sıra normal emirler, işlevlerine göre farklı türlere ayrılır. Bunlar; limit fiyatlı, özel limit fiyatlı, özel limit değerli, kalanı iptal et, açılış ve kapanış fiyatlı şeklindedir. 

 

Bu yazımızda sizlere borsa emir tipleri neler ve borsa emir tipi nedir gibi konular hakkında çeşitli bilgiler sunduk. 

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler