img
logo
Hızlı Menü
Arama

10 Mayıs 2023


Borsa İstanbul Pay Piyasası olarak ifade edilen BIST, farklı sektörlerden şirketlerin payları, yeni pay alma hakları, borsa yatırım fonları gibi alanlarda işlem yapılması olarak ifade edilir. Yurt dışı hisseler ve işlemleri ise bulunduğunuz ülkenin borsaları dışında, uluslararası piyasalar ve borsalarda gerçekleştirebileceğiniz hisse senedi, vadeli işlem kontratı (futures), borsa yatırım fonu ve opsiyon alım satımı olarak tanımlanmaktadır. Bu işlemler hakkında genel bilgi için de borsa İstanbul ve yabancı hisseler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bununla birlikte Borsa İstanbul ve yurt dışı borsalarda işlem yapmanın farkı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu yazımızda, Borsa İstanbul ve yurt dışı borsalar hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

 

Borsa İstanbul ve Yurt Dışı Borsalarda İşlem Yapmanın Farkları Neler?

 

Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda farklı sektörlerden şirketlerin payları, borsa yatırım fonları, varantlar ve sertifikalar işlem görür. Bununla birlikte BIST Pay Piyasası, yerli ve yabancı yatırımcılar için güvenli yatırım ortamı sağlar. Yurt dışı piyasalarda ise işlem sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Yurt dışında işlem yapmak için çalıştığınız aracı kurumdan yurt dışı işlem hesabı açılmasını talep etmelisiniz. 

 

Hesap açılışı için gerekli sözleşmeleri imzaladıktan sonra hesabınıza para aktararak işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Vadeli piyasa işlemleri için hesabınızda ilgili kontratın başlangıç teminatı kadar bakiye bulunması son derece önemlidir. Ayrıca hisse senedi işlemleri için de alım yapılacak tutarın tamamının hesabınızda bulunması gerekli bir kriterdir.

 

Borsa İstanbul’da İşlem Yapmak

 

Borsa İstanbul 30 Aralık 2012 yılında pay piyasası, borsacılık çalışmalarını yürütmek amacı ile kurulmuştur. BİST, borsada işlem görmeye uygun nitelikte olan bütün araçların son derece güvenilir nitelikteki bir ortamda işlemlerinin gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır. Bunun yanı sıra Borsa İstanbul çatısı altında işlem gören çok fazla şirket vardır.

BIST pay endeksi, borsa kapsamında işlem uygulanan payların gruplar halinde fiyat ve getiri performansının ölçülmesine imkân sunar. Ayrıca fiyat endeksleri ile fiyatta ortaya çıkan değişiklikleri de göstermektedir. Bunun yanı sıra BIST pay endeksinde öne çıkmakta olan ve yatırımcıların oldukça yakından takibe aldığı BIST30, BIST50 ve BIST100 endeksi yer alır.

 

Yurt Dışı Borsalarda İşlem Yapmak

 

Etkili bir kazanç için yerli borsada işlem yapmak bazen yeterli görülmez. Bu sebeple uluslararası borsalar, önemli bir seçenek haline gelir. Bunun yanı sıra bir borsada para kaybederken diğerinde kazanmak da önemli bir kriterdir. Bu sayede daha iyi bir kâr-zarar dengesi kurabilmeniz mümkündür. Birçok yatırımcı, sadece yerel borsadaki değil yabancı borsalardaki hisse senetlerini de portföyüne alır. Bunun yanı sıra yurt dışından hisse senedi almak, lisanslı bir aracı kurum aracılığı ile takip etmeniz gereken bir süreçtir. Bu şekilde güvenli bir işlem yapmanız mümkündür. Aynı zamanda yabancı hisse senedi alım ve satımı, yeni vergi yükümlülüklerine de neden olabilir.

 

Bu yazımızda yurt dışı hisseler ve Borsa İstanbul hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler