img
logo
Hızlı Menü
Arama

8 Mayıs 2023


Borsada işlem yapan yatırımcıların zaman içerisinde hata yapması muhtemeldir. Özellikle finansal piyasalarda deneyimi bulunmayan ve buna rağmen aktif bir şekilde işlem yapmaya çalışan yatırımcılar hata yapmaya daha meyillidir. Bu nedenle yatırım konusunda hataların çözümlerini bilmek gerekir.

İnsanlar çoğu zaman olumsuz deneyimlerinden ders çıkarır. Bunun yanı sıra konu yatırım ise bu olumsuz deneyimlerin bir maliyeti olacağı da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle başarılı bir yatırımcı olmak için uygulanması gereken birçok kriter vardır. Genel olarak borsada yapılan hatalar ve çözümleri çok fazla merak edilen bir konudur. Bu yazımızda, borsada en çok yapılan yatırımcı hataları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

 

Borsada Yapılan Hatalar Nelerdir?

 

Borsada yapılan birçok hata vardır. Bunlar, detaylı açıklamaları ile aşağıdaki gibidir:
 

Araştırma Yapmadan Yatırım Yapmak

Bir hisse senedine yatırım yapmadan önce o hisse senedinin ve arkasındaki şirketin incelenmesi temel bir gerekliliktir. Bunun yanı sıra bu araştırmanın esas ve teknik analiz ile birleştirilmesi de akıllıca olacaktır. Hiçbir fikir sahibi olmadığınız bir alanda faaliyet gösteren ve yine bilgi sahibi olmadığınız bir şirkete ait hisse senetlerine yatırım yapmanız son derece risklidir. Ayrıca bilgi sahibi olmadan yatırım yapmak genellikle para kaybettirir. Bu durum, borsada işlem yapan yatırımcıların en büyük hataları arasında yer alır.

Gerçekçi Olmayan Beklentiler

Gerçekçi olmayacak ölçüde kazanç beklentisiyle hareket eden yatırımcılar, para kaybederler. Özellikle sosyal medya kullanımının yatırımcılar arasında bu denli yaygınlaşması ile piyasalardaki bilgi kirliliğinin dozajı da artmıştır. Bu nedenle borsada bir finansal varlığa yatırım yaparken beklentilerinizi makul tutmanızı öneririz. 

Kısa Vadede İhtiyacınız Olacak Para ile Yatırım 

Yatırım yapmak ve sonucunu görmek bir süreç işidir. Yatırım yaparken kullandığınız sermayenin, kısa bir süre sonra geri çekmeniz gereken bir paradan oluşması son derece kritik bir konudur. Borç para ile yatırım yapmak veya kredi çekip yatırım yapmak ise insanın mantık dışı davranmasına neden olur. Bunun yanı sıra yatırım yapmayı düşündüğünüz sermayenin miktarı ne olursa olsun orta ve uzun vadede unutmayı göze aldığınız bir para miktarı olması gerekir.

Tek Bir Varlığa Yatırım Yapmak 

Yatırımcılar kazanç elde etme fırsatına sahip ise bir tutum sergileyebilir. Bunun yanı sıra sermayenizi tek bir varlığa yatırmak son derece riskli bir karardır. Yatırım yaparken, sermayenizi parçalara bölerek değerlendirmek akıllıca bir karardır. Ayrıca yatırım portföyünüzde farklı özelliklere ait enstrümanlara yer vermek de riskin azalmasına olanak tanır. Her yatırımcının beklentileri ve risk eşiği değişir. Bu nedenle yatırımcılar kendilerine uygun bir enstrüman oluşturmalıdır.

 

Borsaya Yeni Girenlerin En Çok Yaptığı Hatalar

 

Borsaya yeni girenlerin ve henüz borsa hakkında bilgi sahibi olmayanların yaptığı birçok hata vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

1. Diğer yatırımcılardan tüyo almak
2. Hisse ve şirket hakkında bilgi sahibi olmamak
3. Sabırsız davranmak
4. Borç para ile yatırım yapmak
5. Tek bir enstrümana yatırım yapmak


Bu yazımızda sizlere borsada en çok yapılan hatalar hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Borsaya yeni girenlerin en çok yaptıkları hataları ele aldık.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler