img
logo
Hızlı Menü
Arama

24 Nisan 2022


Metaverse terimi son zamanlarda sık sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Gerçek dünyanın bilim kurgu ile birleşmesiyle oluşan bu evrende Metaverse Nedir? Metaverse şehri kuruldu mu? Ve Metaverse evreni nasıl ortaya çıktı gibi sorular sık sorulan sorular arasında yerini aldı. Biz de bu yazı dizisinde önce Metaverse kavramı ile ilgili genel bilgiler verip, sonrasında ise konunun derinliklerine inmeyi ve önemli gelişmeleri sizinle paylaşmayı planlıyoruz.

Meta-universe kelimesinin kısaltılmış hali olarak kullanılan metaverse gerçek dünyanın ve sanal dünyanın bilim kurgu vizyonunda birleştiği “dijital dünya” olarak tanımlanır. Kalıcı ve ortaklaşa kullanılabilen sanal alanların 3 boyutlu bir görüntüyle sunulması, kullanıcıların bu dijital dünyada artırılmış gerçeklik hissiyle hareket etmelerini sağlar. Daha somut ifadeyle bakacak olursak artırılmış gerçeklik ürün ve hizmetlerinin hepsinin metaverse kavramının içinde yer aldığı kabul edilmektedir. 

Dijital dünyada metaverse ile insanlar bilgisayara bağlanmaya gerek kalmadan elektronik aletler arasında geçiş yapabilir ve bu sanal ortamda birbirleri ile iletişim de kurabilirler.
 

Metaverse Nedir? Metaverse Terimi İlk Defa Nasıl Ortaya Çıktı


Metaverse terimi ilk defa 1992 yılında bilim kurgu romanı olan Snow Crash ‘da dünyaca ünlü yazar Neal Stephenson tarafından ortaya atılmıştır. Romanda yazar gerçek insanların avatarlarının yaşadığı 3D sanal bir evrende gündelik yaşamına devam ettiği metaverse evrenini kurguladı.

Bu kavramın ilk ortaya atıldığı dönemlerde abartılı bulunmuş ve eleştirilmişti. Facebook’un konuya ilgi duymaya başlaması ve Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in  Facebook Inc. markasının ismini ‘Meta’ olarak değiştireceği haberinin duyurulması ile de ‘Metaverse’ terimi de geniş kitlelerce duyulmaya başlandı.
 

Metaverse İddialı Bir Teknoloji

 

Metaverse ilk çıktığı günden bu yana kişilerin gündelik hayattaki fiziksel çabasını azaltmaya çalışarak sanal evrene entegre etmeye çalışıyor. İnsanların gündelik hayatlarının büyük kısmını bu sanal evrende geçirmeleri iddialı bir teknolojik atılım olarak yerini aldı.

Yavaş yavaş hayatımızda yerini alan Metaverse kullanımına örnek verecek olursak Microsoft’un kullanıma sunmuş olduğu Teams video konferans uygulaması ve Microsoft’a bağlı Xbox oyun konsolu üzerinden yapılan çalışmaları örnek verebiliriz.

Xbox, düzenlediği bir sergide kullanıcılarına Metaverse evreninin deneyimini yaşattı. Kullanıcıların 3 boyutlu katılabildikleri bu sergide sanal bir evrende serginin gezintisi yapıldı.


 

Dünyada İlk Metaverse Şehri

 

Geleceğin sosyal medyası ve oyun alanı olarak görülen metaverse teknoloji devlerinin de odak noktası halinde. Yaşadığımız evrenin, gördüğümüz manzaraların, insanların ve kısacası her şeyin bir kopyası olması hedeflenen projede ilk şehrin neresi olacağı da oldukça merak ediliyor.

Güney Kore’nin başkent olan Seul, Metaverse evreninin ilk şehri olabilir. Seul resmi açıklamalarına göre sanal gerçeklik gözlükleriyle müzeleri ve sergileri gezebileceklerini ve insanların birbirleriyle sanal evrende iletişim kurabileceklerini açıkladı.

Seul yerel yönetiminin bu proje için ayırdığı bütçe 3,3 milyon dolar. Metaverse platformunun 2022 yılında faaliyete geçmesi hedeflenirken 2026 yılında tüm projenin bitmesi bekleniyor.
 

Metaverse İnternetin Yerini Alacak Mı?
 

Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin bu projeye ilgi göstermesi kullanıcıların Metaverse’nin internetin yerini alması konusundaki soruları beraberinde getiriyor. Yakın gelecekte internetin yerini alacağı yetkili kişilerce kabul gören bir durum haline geldi.

Bunu söylemek yanlış bir tanımlama olmayacak elbette. Çünkü internet üzerinden yapılan tüm bu işlemleri sanal dünyada da gerçekleştirmek mümkün. Bunun yanı bazı uzmanlar Metaverse evrenini tanımlarken bilinç gücü ile sanal evrendeki tüm süreçlerin yönetilebileceği ve ilerleyen zamanlarda bilgisayarda kullanılan mouse ve oyun konsolu gibi araçlara gerek olmayacağı yönünde görüş bildiriyor.

Metaverse nedir, metaverse teriminin ilk ortaya çıkışını, teknolojisini ve ilk metaverse şehrini sizlere aktardık. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler