Alarko Holding A.Ş. Şirket Analist Toplantı Notu - 19.02.2024
• Şirket 2023 yılına dair kombine ve konsolide net kâr beklentilerini açıkladı. 2023 beklentileri, 25,235-26,231 milyar TL kombine net kâr, 13,000-14,000 milyar TL konsolide net kâr olarak şekillendi. 2024 kâr beklentisi ise 42,802-44,492 milyar TL kombine net kâr, 22,050-24,050 milyar TL konsolide net kâr olarak şekillendi.
• Şirketin 2030 vizyonunu 2028 hedefleri ile güçlendirdiği görülüyor. Buna göre, 2030 yılındaki 3 milyar USD’lik net aktif değer ulaşma hedefi 2028 yılı için 4 milyar USD net aktif değere revize edilmiş bulunuyor.
• Şirketin finansman/fonlama maliyetleri nedeniyle önümüzdeki dönemlerde daha fazla özkaynak kullanımını artırmak istediği belirtildi.
• Şirketin en büyük iş kolu olan elektrik dağıtım işinin enflasyon ile paralel ilerleyen gelir modeli sayesinde enflasyon muhasebesi hususunda şirketin hesaplarına dair büyük sapmalara neden olmayacağı düşünülüyor.
• Alarko’nun gelecek vizyonunda enerji alanında büyümenin daha sınırlı olacağı yatırımın ağırlığının tarım ve yatırım kısmına kaydırılacağı bildirildi.
• Şirket politikası olarak yatırım yapılacak her sektörde minimum dolar bazlı %14 ROE hedeflenmektedir.
Tarım
• Şirket tarım sektöründe beklenenden hızlı bir ilerleme kaydettiğini belirtti. Modern seracılık alanında 2024 sonu itibarıyla 2100 dönüm seraya ulaşarak bölgenin en büyüğü olma hedefleri bulunuyor. 2028 yılına dair hedefleri ise 5000 dönüme ulaşmak şeklinde belirtildi. Tarım alanında döngüsel ekonomi anlayışına paralel şekilde işlerlik kazanan gübre fabrikaları ve tohum çalışmaları bulunuyor.
• Kazakistan anlaşmasının Türkiye’deki yatırımlara kıyasla operasyonel maliyetlerinin daha düşük seviyede gerçekleştiği ancak yatırım maliyetlerinin Türkiye’den daha fazla olduğu belirtildi. Bu hususta Kazak hükümetinin 10 yıla kadar getirdiği teşvikler operasyonu Türkiye’den daha kârlı bir yatırım haline geliyor.
• Kazakistan ile yapılan yatırım anlaşmalarında çift taraflı bir yapı bulunuyor. Sözleşmeler Kazak hükümetini de bağlıyor. Böylelikle şirketin rahat yatırım yapabileceği bir ortam oluşmuş oluyor. 2025 yılında üretime başlanılacağı düşünülüyor.
• Pazara baktığımızda üretilen ürünlerin satış fiyatı açısından Güneydoğu Asya ve Rusya’da Türkiye’ye göre daha pahalı fiyatların gözlemlendiği belirtilmiştir.
• Tarım alanında satın alınan gübre fabrikası sayesinde şirketin bu alanda 2 yıl kazandığı belirtildi. Afyon, Eskişehir ve Denizli’deki atıkların ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Bu alanda, özellikle organik gübre tarafında büyük heyecan ve beklenti bulunuyor. Organik gübre sektörüne dair Avrupa Birliği’nin ileride getirebileceği regülasyonlar göz ardı edilmiyor.
• Tohum çalışmaları alanında yapılan laboratuvar yatırımlarının şirketi sektörde 2-3 yıl öne attığı söyleniyor. Alarko Gıda kapsamında kurutulmuş gıda faaliyetleri alanına 1-2 milyon dolarlık yatırım yapılacaktır.
• Food processing alanında Eregli’de fabrika yatırımı bulunuyor. Fabrikanın alt yapı çalışmaları bitmiş durumda. 12-14 ay içerisinde çalışmalara başlanacak. Kurutma fabrikası da buraya taşınarak kurutulmuş gıda üretimi yapılacak. Burada B2B çalışma modeli ile endüstriyel tarafa satışlar olacak perakende alanında bulunulmayacak.
• Beklentiler 2026 yılında tarım sektöründeki gelir dağılımının %65’inin seracılıktan yüzde 30’unun ise gübrecilikten kaynaklanması yönünde.
• Tarım alanında asıl hedef 2030’a kadar dünyada ilk 5’e girmek yönünde. Kazakistan’daki teşvikler 5000 dönüm yerine 10000 dönüm olursa ilk 5 hedefi bulunuyor. Var olan koşullarda ise dünyada ilk 10 rasyonel bir hedef olarak görülüyor.
Enerji
• Türkiye’de 2023 yılında elektrik üretimi %0.6 azalırken Alarko Holding de yüzde 15 azaldı. Bu düşüşe iki ana sebep üstünden açıklama getirildi ;
1) Cenal’ın üretim ünitelerinden ikincisinin planlı büyük bakımı.
2)Yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi sebebiyle hidroelektrik tarafında yaşanan üretim düşüşü. 2024 yılında elektrik üretim miktarı biraz daha artacak ancak Cenal’ın birinci ünitesindeki planlı bakım tam verimli üretime engel oluşturacağı belirtildi.2025 yılı itibariyle tam olarak elektrik üretiminde artış bekleniyor. Bu noktada elektrik fiyatı yıllık ortalama 69 dolar olarak bekleniyor. Kömür tarafında fiyatlamalar ise API Future beklentileri 91 dolar seviyelerinde gerçekleşiyor. Cenal’da sabit fiyattan işlemden ziyade değişken ve dinamik bir metodoloji uygulanıyor. Ters bacaklı türev işlemler ile de hedge mekanizması sağlanıyor.
• Elektrik dağıtım perakende tarafında geçen yılın iki katı kadar kar bekleniyor. Bu alanda yatırımların finansal dönüşümü beklenildiği gibi ilerliyor. 2023 yılında 4 milyar TL’lik yatırım varken 2024 yılında 5 milyar TL’lik yatırım söz konusu.
• Enerjinin Alarko’daki payı düşüşle birlikte 2023 yılında yüzde 83 seviyelerine gelmiş bulunuyor.
• Yenilenebilir enerji alanında, rüzgar enerjisinde onshore ve offshore alanında çalışmalar bulunuyor. EPDK’da lisanslar imza aşamasında. Gerekli görülürse şirket satın alımı yapılabilir.
• Enerji depolama alanında ön protokoller tamamlanma noktasında. 1.5 – 2 ay içerisinde açıklanacağı belirtildi. İleride hücre üretimi yapılması planlanıyor.
Turizm
• Turizm alanında 5 otelli bir zincir hedefleniyor. Müşteri kitlesi göz önüne alındığında çok büyük bir zincir istenmiyor. Maldivler’de otel satın alma durumu söz konusu olabilir. 2028 yılı sonunda 5 otelli bir turizm kompleksi hedefleniyor.
Havacılık
• Havacılık sektöründe EASA ile görüşmeler devam ediyor. Bu alanda ilk faaliyete 2025 yılının ikinci yarısında başlanacaktır.
Sermaye Piyasaları
• Hissedarların pay satışları yapmasıyla alakalı gelen soruya ithafen ailenin bundan sonra artık mal satmaya istekli olmadığına, satışların zorunluluktan yapıldığına vurgu yapıldı. Geri alım programının her zaman şirketin gündeminde olduğunu, ancak hissedarların satışları bitmeden yapılma ihtimalinin olmadığının altı çizildi.
• Şirket içerisinde hisse edindirme programının devam etmesi, hatta sadece üst düzey yöneticilerle sınırlı kalmayacak bir yapıda tekrardan düzenlenmesi gündemlerinde bulunuyor.