img
logo
Hızlı Menü
Arama
ARAŞTIRMA DEPARTMANI

ARAŞTIRMA DEPARTMANI

22 Kasım 2023, Çarşamba

Borsa İstanbul 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 1,26 yükselişle 8047 seviyesinden tamamladı. Endekste 17 Ekim sonrasında gerçekleşen ilk 8000 seviyesi üstü kapanış olurken Bist100 endeksinde hacim 26 Ekim’den sonra ilk kez ortalamanın üzerine çıkarak 105 milyar TL oldu. Endekste yaşanan bu değer kazancında sektör bazlı ayrışmalar öne çıkarken faktoring, ulaştırma ve metal ana sanayi hisseleri en çok değer kazanan sektörler oldu. Endekse göre negatif ayrışma gösteren sektörler ise turizm ve bilişim oldu. Borsa İstanbul genelinde ilk 5 kurum bazında 162,5 milyon TL para çıkışı gerçekleşirken bu çıkışta en yüksek pay YKBNK, SASA ve TCELL’de gerçekleşti. En çok para girişi ise THYAO, BIMAS ve KCHOL hisselerinde gerçekleşti. Endekste yaşanan yükselişe rağmen en çok satış gerçekleştiren kurum ağırlıklı olarak THYAO, TSKB ve ENKAI hisselerinde para çıkışı gerçekleştirdi.

 

TUİK tarafından açıklanan verilere göre Ekim ayında 184.8 bin adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 44’ü motosiklet olurken yüzde 40,9'u otomobil ve %8,4'ü kamyonet oldu. Bir önceki aya göre ise trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında yüzde 7 azalış gerçekleşti. Ekim ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre minibüste yüzde 4,1, otomobilde yüzde 2,5 artarken motosiklette yüzde 14,1 ve kamyonette %11,1 azaldı.

 

Dün, Fed tarafından 31 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği FOMC toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda, tüm yetkililerin enflasyon açıkça sürdürülebilir bir şekilde hedefe düşene kadar para politikasının bir süre kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı kanaatinde olduğu aktarılırken enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru indiği konusunda emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyaç olduğu vurgulandı. Ayrıca yetkililer ilgili toplantıda uzun vadeli tahvil faizlerindeki artış nedeniyle son aylarda finansal koşullarda yaşanan sıkılaşma da tutanaklarda yer aldı.

 

Borsa İstanbul’da sınırlı pozitif bir açılış bekliyoruz.

 

Teknik Analiz

 

BİST Teknik Görünüm

Borsa İstanbul 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 1,26 yükselişle 8047 seviyesinden tamamladı. Endekste hacim aylık ortalamasının üzerinde 105,2 milyar TL gerçekleşti. Yukarı yönlü hareketlerde 8100 seviyesi öncelikli direnç noktası olarak izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 8000 seviyesi destek noktası olarak takip edilebilir.

 

Dirençler: 8100 / 8250 / 8440
Destekler: 8000 / 7950 / 7900

 

VIOP Teknik Görünüm

Endeks kontratı salı günü akşam seansını sınırlı negatif bir görünümle 8854 seviyesinden tamamlarken uzlaşma fiyatı 8862 oldu. Endeks kontratında yukarı yönlü hareketlerde 8950 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 8770 seviyesi destek noktası olarak izlenebilir.

 

Dirençler: 8950 / 9040 / 9225
Destekler: 8770 / 8715 / 8610

 

Şirket Haberleri

 

AGROT: Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş.'nin (Şirket) sermayesini temsil eden 1.200.000.000 TL nominal değerli payları Kotasyon Yönergesi'nin 8'inci maddesi çerçevesinde kota alınmıştır. Halka arz edilen 300.000.000 TL nominal değerli Şirket payları 23/11/2023 tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da 5,21 TL/pay baz fiyat, "AGROT.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 1.000.000 TL olarak belirlenmiştir.

 

KCAER: 25.05.2023 tarihli özel durum açıklamamızda, yüzde 99 oranında iştirak ettiğimiz Kocaer Enerji'ye ait Aydın ili, Kuyucak İlçesi, Horsunlu-Ortakçı Köyü'nde bulunan Jeotermal ruhsat sahasında birinci faz olarak 24 MW gücünde jeotermal enerji santral yatırımı için fizibilite çalışması yapma kararı aldığımızı kamuoyu ile paylaşmıştık. Yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda elde edilen Sismik ve MT verileri, ruhsat sahasında yapacak olduğumuz yatırımları desteklemektedir. Bu verilere paralel olarak Yönetim Kurulumuzun 21.11.2023 tarihli kararı ile sondaj çalışmalarının başlamasına karar verilmiştir. Yatırımın 1. Fazında açılacak kuyularla 24 MW gücünde jeotermal enerji santral yatırımı yapılması planlanmaktadır. Hibrit güneş enerjisi lisansı kapsamında jeotermal santralin kendi iç tüketimine yönelik ikinci bir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi santral yatırımı da tasarlanmaktadır. Bu kapasite sonrasında, elde edeceğimiz elektrik enerjisinin yaklaşık %20'sinin Kocaer Çelik'in çatı üstü GES'leriyle birlikte mevcut elektrik ihtiyacının tamamını karşılaması beklenirken kalan %80'lik kısmının 15 yıl boyunca Elektrik Piyasası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında ABD doları cinsinden satılması planlanmaktadır. Elde edilecek ileri tetkiklere paralel olarak yatırımların diğer fazlarına geçilecektir.

 

MERCN: Şirketimiz Mercan Kimya San.Tic.A.Ş.  21.11.2023 tarihi itibari ile Ankara'da faaliyet gösteren Fevup Brands E-Ticaret ve Bilişim Teknolojileri Anonim Şirketi ("Fevup Brands") firmasının %30 oranında hissesini almak amacı ile görüşmelere başlamıştır. Fevup Brands, e-ticarete ve e-ihracata uygun yerli ve yabancı markaların fikri mülkiyet unsurları başta olmak üzere asli unsurlarını devralıp bünyesine katarak veya bu markalarla yapılan ticari partnerlik anlaşmalarıyla bu markaların münhasır çevrimiçi dağıtıcısı olarak tüm yerel ve global pazaryerlerinde bu markaların satışını üstlenen, global e-ticaret odaklı bir yatırım şirketidir.

 

CVKMD: Bağlı Ortaklığımız Hayri Ögelman Madencilik A.Ş. tarafından, yurt içinde yerleşik bir şirkete ait Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi dahilinde yer alan Sicil 201200879 sayılı IV-c Grubu maden işletme ruhsatlı krom sahasının 500.000 TL bedelle devir alınması konusunda anlaşma sağlanmış olup, devir işlemleri için yönetim kurulu kararı doğrultusunda resmi işlemlere başlanmıştır.

Sosyal Medya'da Paylaş

img
Model Portföyü
Denediniz mi?
img
ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler