img
logo
Hızlı Menü
Arama

20 Mayıs 2023


İşletmelerin performans değerlendirmesi, bireylerin yatırım tercihlerini şekillendirmesine olanak tanıyan bilançolar, bir şirketin mali varlıklarını, yükümlülüklerini ve hissedarların öz sermayesini gösteren bir tablodur. Bilanço firmanız, operasyonlarınız, yükümlülükleriniz, varlıklarınız ve çok daha fazlası hakkında içgörüler sunar. Bunun yanı sıra işletmenizin gerçek değerini belirlemesine yardımcı olan bir mali tablo sunar. Muhasebe hesap isimlendirilmelerinde standartlaşmanın çok az olması nedeniyle bilanço, finansal durum tablosu olarak da ele alınmaktadır. Bu noktada ise bilanço analizi nasıl yapılır konusuda merak edilmektedir. Bu yazımızda bilanço nedir ve bilanço analizi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız. 

 

Bilanço Analizi Nasıl Yapılır?

 

Çeyreklik bilanço analizi, bir yatırımcının firmanın finansal değerlerini değerlendirmesine ve yatırım kararları almasına olanak tanımasıdır. Bu nedenle yatırımcılar bilanço sonuçlarını değerlendirmede iki yaklaşıma sahiptir. Çeyreklik bilanço analizi için bu iki yaklaşım aşağıdaki gibidir:

 

Kısa Yol

Çeyrek kazancında açıklanan değerler, analist beklentilerinin üstünde mi yoksa altında mı bu duruma dikkat edilir. Beklentileri geçtiyse ne kadar geçtiğine ve altında ise ne kadar altında kaldığına dikkat edilir. Bu sonuçlara göre kısa ve basit bir şekilde analizi gerçekleştirebiliriz.

 

Uzun ve Detaylı Yol

Çeyreklik bilançonun her detayını ayrı analiz ederek firmanın geçmiş dönemlerdeki performansıyla karşılaştırması uzun ve detaylı yol olarak ifade edilir. Ayrıca firmanın finansal performansına dair daha detaylı ve açıklayıcı bir görüş elde etmeye olanak tanır. Bunun yanı sıra birçok bilanço okuma yöntemi vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

1. Toplam Gelir (Satışlar)
2. Brüt Kâr 
3. Net Kâr
4. Faaliyet Giderleri
5. Net Faaliyet Kârı (FVÖK & EBIT)


Bilanço Nasıl Yorumlanır?

 

Bilanço, bir işletme için hangi varlıkların olduğu ve bunların nasıl finanse edildiği gibi konular hakkında fikir vermek için önemlidir. Bu sayede bir firmanın sadece bilançosuna bakarak borç ve öz sermaye oranı gibi göstergeler elde etmek mümkündür. Ayrıca dikkat, bu süreçte çok önemlidir. Borçluluk, kaldıraç etkisi sebebiyle öz sermaye kârlılığının, aktif kârlılığın üzerinde olmasına olanak tanır. Bununla birlikte daha düşük riskler isteyen yatırımcılar borç / öz sermaye oranının 1’den yüksek olmamasını tercih etmektedir. Bununla birlikte firmalar için likidite, verimlilik ve kârlılık gibi önemli kriterleri hesaplamak için de bilançodaki bilgilerden yararlanmak muhtemel görülür.

 

Bilanço ve Gelir Tablosu Arasındaki Fark 

 

Bilanço ve gelir tablosu finans dünyası için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra aralarındaki farkın bilinmesi de gerekli görülmektedir.

Gelir tabloları, daha çok kar ve zarar tablosu olarak ele alınmaktadır. Satışlar ve yatırım getirileri ile firmaların kazandığı paranın yanı sıra ödenecek hesaplar, maaşlar, gelir vergisi ve diğer finansal yükümlülükler ile firmadan çıkan maliyeti sunar. 

Bilanço ise, bir şirketin mali durumuna ilişkin daha bütün bir tablo sunar. Ayrıca tüm varlık türlerini, tüm yükümlülük türlerini ve tüm hissedar türlerini dikkate alır. Bununla birlikte şirketin gelir tablosundan daha geniş bir finansal görüntü sunmaya olanak sağlar. 


Bu yazımızda bilanço nedir ve bilanço analizi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler