XELKT
485.60
2.72
XHARZ
86,042.71
1.82
XUTUM
10,711.56
1.08
XSGRT
50,029.15
-0.92
XUTEK
13,307.65
1.66
XHOLD
8,381.26
1.55
XU030
10,258.36
0.93
XULAS
34,337.35
-0.14
XUSIN
12,432.18
0.36
XBANK
12,640.30
2.78
XMADN
6,049.35
2.49
XU100
9,276.78
1.00
XBLSM
4,805.42
2.58
XU050
8,216.42
0.90
USDTRY
34.35
-0.13
EURTRY
36.63
-0.64
XAUUSD
2,620.68
-2.42
XAUTRY
89,999.18
-2.55

Ayı Piyasası Nedir ?

1 Kasım 2022, Salı
ALB Blog Ayı Piyasası Nedir ?
Borsa, getirisi yüksek olabileceği kadar riskli bir piyasadır aynı zamanda... Dolayısıyla borsaya yatırım yapan herkes, burada kâr elde etmek kadar zarar yazabilecek olmanın da farkındadır. Ancak doğal olarak kimse borsaya para kaybetmek için yatırım yapmaz. Bu sebeple borsa yatırımcıları, trendleri anlayabildiği ve yakalayabildiği ölçüde, yaşayacakları muhtemel kayıpların da önüne geçebilirler. Borsalarda genel anlamda iki yön vardır. Bunlar “aşağı” ve “yukarı” olarak kategorize edilir. Zaman zaman “flat” (yatay, düz) trenler de söz konusu olabilmektedir. 

Bir finansal enstrümanda (hisse senedi, emtia, parite, kripto para vs.) yaşanan fiyat hareketlerine dair görünüm; belli bir zamanda, belli bir yöne doğru ve belli oranlarda ilerleme kaydedebilir. Burada aşağı yönlü trendler “ayı piyasası” şeklinde ifade edilir. Yatırımcılar da “ayı piyasası nedir?” sorusuna, özellikle düşüş trendlerinde yanıt ararlar. 

Bir grafikte aşağı yönlü eğilimler, %20 ve daha da üstünde seyrederse “ayı piyasası” da doğrulanmış olur. ‘Ayı’ların genellikle pençeleriyle yukarıdan aşağı hareketlerle sert yüzlerini göstermesi; düşüş trendlerinin de “ayı piyasası” olarak isimlendirilmesini beraberinde getirmiştir.
 

Ayı Piyasası ve Özellikleri:

 

- Ayı piyasası; hisse senedi (emtia, parite) fiyatlarının düşüşte olduğu dönemlerdir.

- Ayı piyasasında “satış” yönünde işlemler yapılır.

- Ayı piyasasında, aşağı yönlü hareketlerden kısa (short) pozisyonlar açılarak da kazançlar elde edilir.

- Ayı Piyasasında ikinci seçenek olarak hisse senetleri satılarak nakde geçilir ve zarardan korunma gerçekleşir. 

- Ayı piyasası; ekonomide kötümser beklentilerin yükseldiği zamanlarda yaşanır.

- Ayı piyasalarının ne kadar süreceği belli değildir. Hızlı düşüşler birkaç gün sürebileceği gibi, haftalarca hatta aylarca devam eden ve zamana yayılan “ayı piyasası” trendleri de mevcuttur.

- Ayı piyasalarında süre; genellikle ilgili hissenin, borsanın, paritenin beklentilerine, hedef seviyelerine, (varsa) gerçekleşen spekülasyonlara ve makroekonomik verilere göre şekillenir. 

- Aşağı yönlü trend, başlangıç noktasından itibaren yüzde 20 ve daha üzerinde gerçekleşirse, ayı piyasası da teyit edilir. Ve bu noktadan sonra kötümserlik artar; buna bağlı olarak satışlar da hızlanabilir. 

- Ayı piyasasında fiyatlar gerilediği için, kaybetme riski de daha yüksektir.




 

Ayı Piyasasında Bunları Asla Yapmayın:

 

- Düşen bir ayı piyasası trendinde yakalandıysanız, hissede beklemekte ısrarcı olmayın. 

- Düşüş hareketinin hangi noktalara kadar süreceği konusunda borsayı dikkatlice takip edin. Erkenden yapılan alımlar, daha fazla zarar etmenize sebep olabilir. 

- Ayı piyasalarında “açığa alım”, “alım opsiyonu”, “uzun (long) pozisyon” gibi, ters yönde işlemlere işaret eden eylemlerden uzak durun! Düşüşler ivme kazandıkça; zarar yazma, teminat tamamlama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

- Ayı piyasasında hisse almak isterseniz; bütün paranızla girmeyin. Muhtemel yeni düşüşlerde ortalama düşürmek için hesabınızda para bulunsun.

- Kaldıraçlı yapacağınız işlemler için “stop loss” (zarar kes) seviyelerini belirlemezseniz ciddi kayıplar yaşarsınız.    
 

Ayı Tuzağı Nedir ?

 

Borsada trendler, büyük oyuncular kadar küçük yatırımcıların da işlemleriyle desteklenir. Ve bu trendler genellikle inandırıcı olduğu ölçüde daha fazla katılımcıyı çekebilir. Bu durumda piyasa yapıcılar, yatırımcı psikolojisini yönetmek için bazı “yalancı” trendleri tuzaklamaya kalkışabilirler. “Ayı tuzağı nedir” diye soran yatırımcılara cevap verecek olursak; Ayı piyasaları düşüşe işaret ettiği için, “ayı tuzağı” da, yatırımcıları, yalancı bir sinyal ile düşüşe inandıracak ve bu sebeple satış yönünde onları harekete geçirecek tuzaklar olarak bilinmelidir.

-Ayı tuzağı, genellikle “ana yükseliş” trendlerinde görülen “ara düşüş”ler olarak kendini gösterir. 

-Onu tuzaklayan görünüm ise, yükseliş trendlerinin bir miktar ihlal edilmesiyle ortaya çıkar. Böylece yatırımcılar yükselişin bittiğine kanaat getirir ve satışa geçerler. 

-Ancak bir süre sonra piyasa yapıcı, ürettiği bu yanlış sinyale gelen satıcılara, onların elindeki hisseleri almak suretiyle grafikleri tekrar yukarı yönlendirir ve bu durumda “Ayı Tuzağı” da oluşmuş olur. 

-Yalancı kırılmaya kapılan ve satış yaparak ellerindeki hisseyi kaptıran yatırımcılar da Ayı Tuzağına yakalanmış olur. 
 

Ayı Tuzağında Bunlara Dikkat!
 

-Ayı tuzağının gerçekleştiği noktalarda hareketler çok hızlı olabilir.

-Ayı tuzağı noktasında işlem hacminde de ani değişimler gözlenebilir. 

-Ayı tuzağına düşmemek için, şayet aşağı kırılan bir trend noktasından alım yapılıyorsa, “zarar kes” seviyelerinin de burada çalıştırılması gerekir. 

-Ayı tuzağına düşmemek için; kırılan trendin, günlük ve haftalık olarak, kırılma noktasının altında kaldığını da görmek gerekir.

ALB Yatırım Hesabı 
Başvuru Formu
ALB Yatırım hesabı başvuru formu ile 
hemen hesabınızı açın.
TR Bayrak +90
Görüntülü Hesap Aç Görüntülü 
Hesap Aç