Borsa pazarı, pek çok şirketin ve yatırımcının içerisinde yer aldığı büyük bir alandır. Bu nedenle borsada güven ortamının sağlanması oldukça önemlidir. Bu doğrultuda borsada birçok önlem alınmaktadır. Borsa devre kesici bu önlemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Piyasadaki aşırı dalgalanmalara karşı korunmak amacıyla uygulanan güvenlik önlemine, borsada devre kesici denmektedir.
Borsa devre kesici mekanizması, bir hisse senedinin veya endeksin belirli bir yüzde kadar değer kaybetmesi durumunda işlemlerin geçici olarak durdurulmasını sağlar. Devre kesici, yatırımcıların panik satışları yaparak piyasada daha fazla volatilite yaratmalarını engellemeyi amaçlar.
Devre kesici uygulamasından önce, Kasım 2015 tarihine kadar OSDS olarak da bilinen “Otomatik Seans Durdurma Sistemi” uygulanmıştır. Günümüzde devre kesici aynı zamanda “Endekse Bağlı Devre Kesici sistemi” (EBDKS) olarak da bilinmektedir. Bu sistemlerin en genel amacı işlem yaparken yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarının oluşturabileceği olası negatif durumları yatırımcıya mümkün olduğu kadar az yansıtmaktır.
Borsa yatırımcıları, “Borsa devre kesici kaç dakika?” sorusunu da kendilerine sıklıkla sormaktadırlar. Devre kesici süreleri hisselerin bulunduğu pazara göre değişiklik göstermektedir. Borsa genelinde ve hisse özelinde devre kesici özellikleri aşağıdaki gibidir:
Borsa genelindeki devre kesici uygulamasında birden fazla düşüş eşiği yer alır.
Borsa genelinde değil, pazarlarda yaşanan devre kesiciler de bulunmaktadır. Borsa İstanbul’da üç ana pazar bulunur ve bu pazarlar büyüklüklerine göre farklı devre kesici uygulamalarına tabidir.
Bu süreler çeşitli koşullara göre farklılık gösterebilir. Örneğin, Yıldız Pazar’ın kapanış süresine 10 dakika kala devre kesici sistemi devreye alınırsa emir toplama süresi 10 dakikaya çıkartılır ve seansın kapanış aşamasında da emir toplama işlemleri devam eder ve ardından eşleştirme aşaması başlar. Ana Pazar ve Alt Pazar’da ise seans kapanışın başlamasına 20 dakika kala devre kesici kullanılırsa emir toplama süresi de devre kesiciyle aynı süre kadar artırılır. Kapanış seansında da emir toplama işleminin bittiği an eşleştirme zamanı başlar.
ABD borsalarında üç devre kesici seviyesi yer almaktadır. Amerikan borsalarında devre kesici sistemi S&P 500 endeksinde düşüş oranının %7, %13 ve %20’yi gördüğü zamanlarda uygulanır. %7 ve %13 oranlarında düşüş yaşandığında borsa işlemleri 15 dakika süre ile durdurulur. Düşüş %20’ye vardığında ise borsa işlemleri tüm günü kapsayacak şekilde durdurulur.
Hisse senedi, yatırım fonu ya da borç seneti gibi finansal varlıklar özelinde uygulanan devre kesici işlemleri ise fiyat artışında da düşüşünde devreye alınabilir. Finansal varlıklara uygulanan devre kesici uygulamaları ise finans varlığının fiyatına ve varlığın işlem gördüğü piyasa göre değişkenlik göstermektedir.
Borsada devre kesici uygulamasından sonra ne olur sorusu da aynı şekilde yatırımcıların merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Devre kesiciden sonra ne olacağı hisse senedi özelinde ve borsa genelinde değişiklik göstermektedir. Borsa genelinde devre kesici uygulandıktan sonra, ilk 20 dakikada herhangi bir alım-satım işlemi gerçekleştirilmez. Bu durdurma süreci sona erdiğinde emir toplama işlemi devreye girer. Bunun da ardından eşleştirme sürecinde yeni bir fiyat belirlenir ve hisse işlemleri yeniden açılır.
Hisse özelinde ise yine aynı şekilde durdurma süresi sona erdikten sonra emir toplama işlemi başlar. Emir toplama işlemi tamamlandıktan sonra eşleştirme sürecinin başlayacağı yeni bir fiyat belirlenir ve bundan sonraki hisse senedi işlemleri tek fiyat yöntemiyle yeniden başlayarak devam eder.
Bir hisse senedi ya da endeks, belirlenen süre içinde önceden tanımlanmış bir oranın üzerinde düşüş veya yükseliş gösterdiğinde, işlemler otomatik olarak geçici süreliğine durdurulur. Devre kesici durumu çoğunlukla düşüşlerde devreye girer. Bu ara, yatırımcıların panik satışlarından veya spekülatif hareketlerden etkilenmeden düşünmelerini ve daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için verilir.
Devre kesicinin amacı, aşırı fiyat dalgalanmalarının ve panik satışlarının önüne geçmek, böylece piyasada düzeni sağlamak ve yatırımcıların daha sağlıklı kararlar almalarını teşvik etmektir.
Devre kesici piyasadaki ani fiyat dalgalanmalarını azaltarak piyasa stabilitesini sağlamayı amaçlar. Piyasada istikrarsızlığın yaşanmaması için piyasayı sakinleştirerek daha dengeli bir ortam oluşmasını sağlar.
Kimi durumlarda finansal manipülasyonlar sonucu da borsada fiyatla hızlı bir biçimde yükselebilir ya da düşebilir. Devre kesiciler, bu tür finansal manipülasyonların da önüne geçmek için bir tedbir olarak uygulamaya konulabilir.
Piyasalarda meydana gelen ani fiyat hareketleri ve aşırı volatilite, piyasanın altyapısında ve işlemler esnasında sorunlara sebep olabilir. Devre kesici bu tür durumlarda sistemdeki riskleri azaltır ve işlemler esnasındaki sorunları minimize eder.
Piyasadaki devre kesiciler sayesinde piyasa şartları daha kontrollü ilerler. Bu kontrollü ilerleyiş de yatırımcı güvenini olumlu yönde etkiler.
Borsada devre kesici hisseler üzerinde çoğunluklu olarak olumlu etkilere sahiptir. Ani dalgalanmalar ve yüksek votaliteye karşın, devre kesiciler yatırımcılara, yatırımcıların soluklanıp sağlıklı kararlar almalarını destekleyecek bir zaman tanır. Böylelikle yatırımcılar, borsada oluşabilecek spekülatif dalgalanmalardan ve risklerden korunur.
Yatırımcıların hisse üzerinde yaratabileceği duygusal değişiklikler (korku satışı gibi) devre kesici ile önlenebilir.