img
logo
Hızlı Menü
Arama

28 Temmuz 2022


Bono; iki tarafı olan bir borç senedidir. Taraflardan biri satış, diğeri alış tarafında bulunur. Şirketler ve devletler, finansman ihtiyacını karşılamak için bono arzına çıkarlar ve “satıcı” tarafında yer alırlar. Her türlü yatırımcı ise, talepte bulunarak “alıcı” tarafında yer alır. Bir bakıma alıcılar, borç senetleri karşılığında satıcılara finansman sağlamış olurlar. Bonolar 2-12 ay arasında vadelerde sunulur. Vade başında bonoyu satan,  belli bir sabit veya değişken getiriyi, bonoyu alan yatırımcılara sunar. Vade sonunda da elinde bu bonoyu bulunduranlar, vadedilen getiriyi elde ederler. Şirket veya devletler açısından çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödendiği için, kredi kullanılması gibi bir süreçtir. Yatırımcılar için de vadeli banka mevduatına para yatırma gibidir. Sabit bir kazanç vardır, nominal anlamda (şirket ve devlet zarar görmediği sürece) kaybettirme riski yoktur.  İkinci el piyasada bonolar serbestçe alınıp satılabilmektedir. Böyle durumlarda o anki piyasada oluşan getiri oranına göre kazanç hesabı yapılmaktadır.
 

Bononun Türleri Nelerdir?
 

Bonolar; onu çıkaran tüzel kişiliklere göre farklılık göstermektedir. 

1.Hazine Bonosu: Devlet tarafından çıkarılan Hazine borçlanma senetleridir. 

2.Banka Bonoları: Bankalar tarafından düzenlenen ve sunulan bonolardır. 

3.Finansman Bonosu: Özel sektör bonosu olarak da bilinir. Genellikle büyük firmalar, finansman ihtiyaçlarını karşılamak için bono çıkarabilir.

 

Süper Bono Nedir?
 

Bir bono yatırımcılara arz edilirken, genellikle mevcut ekonomik konjonktüre göre getiri oranları belirlenir. Bu oran, mevcut faiz oranlarının çok üstünde olamaz, birbirine yakın seyreder. Zaman zaman bazı ekonomik şartlar altında ise Süper Bono uygulaması gündeme gelebilir. “Süper Bono Nedir” sorusuna şöyle cevap verilebilir: Bütçede ciddi açık, Hazine’nin karşılanamaz nakit ihtiyaçları, önlenemeyen döviz hareketleri, yerli paraya güvenin kaybolması, yüksek seyreden enflasyon karşısında birikimlerin erimesi gibi olağan dışı bir takım şartların meydana gelmesi halinde; piyasayı sakinleştirmek için, mevcut piyasa şartlarının dışında, getiri bakımından oldukça cazip bono satışı gündeme gelebilir. Bu bonoların faiz getirisi, mevduat faizinin oldukça üzerinde, hatta yüksek enflasyona yakın ya da onun dahi üzerinde olabilir. 12 aydan az süreyle çıkarılacak bu özellikteki bonolar, “Süper Bono” olarak adlandırılır.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler