img
logo
Hızlı Menü
Arama
FİLİZ ERYILMAZ

FİLİZ ERYILMAZ

20 Kasım 2023, Pazartesi

BİST-100 endeksi geçtiğimiz hafta %1.06’lık yükselişle kademeli yükselişini devam ettirdi. Böylelikle endeksin 16 Ekim haftasından bu yana yatay hareketine devam ettiğini gördük. Fakat geçen hafta bir önceki haftaya göre olumlu havanın biraz daha hâkim olmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda 7800 üzerinde haftalık kapanış almak önemli. Ayrıca teknik göstergelerde de toparlanma eğilimi var ve tepki hareketleri güç kazanmaya başladı. Ayrıca geçtiğimiz hafta 7400 civarındaki dip seviyesinin 7500’lere yükselmiş olması da bir diğer olumlu gelişme. Fakat 8000’inin hala altında olmamız ve daha da önemlisi işlem hacmindeki düşük seyir borsadaki yükselişin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Açıkçası 1-3 ay vadeye kadar olan mevduat faizlerinin %45.7’ye yükselmesi, içeride tahvil faizlerindeki yükselişle tahvillerin de cazip yatırım araçları haline gelmeye başlaması, CDS’teki geri çekilmeyle eurobond tarafına da yönelme ihtimali ve tabii ki devam eden halka arzların etkisi ile işlem hacminde yakın vadede güçlü toparlanma çok mümkün görünmüyor. Hatta yükselişlerde 8000 üstü hacimsiz kırılırsa bu yeniden kar satışlarını gündeme getirebileceği gibi genel yayılan yükselişi de sınırlayan önemli bir unsur olabilir. 

Borsa tarafında iki önemli unsur daha ön plana çıkıyor. İlki CDS’in geçen hafta son 3 yılın en düşük düzeyi 348’e kadar geri çekilmesi önemli. Bu düşüşün devam etmesi başta bankalar ve holdingler olmak üzere yabancıların alabileceği sektör ve hisseleri destekleyen önemli bir etmen olabilir. Bir diğer önemli unsur borsa artık küresel gelişmelere de daha duyarlı hale gelmeye başladı. Bu bağlamda piyasalar tarafından artık Merkez Bankalarının faiz artırımını durdurduğu ve indirim süreçlerinin konuşulmaya başlaması da bize içeride olumlu yansıyacak gelişmeler arasında olabilir. Bu hafta endekste geri çekilmeler olsa bile 7400-7500’den güçlü tepkilerle karşılanabileceğini düşünüyorum. Yukarı yönlü güçlü yükselişler için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla yükseliş olsa bile 8200  üstü seviyelerde tutunma çok olası görünmüyor. Bu nedenle bu hafta da 7400-8200 arası hareketine devam eden ve hisse bazlı ayrışmaların giderek belirginleştiği bir süreç bizi bekler diye düşünüyorum. 

Bu hafta borsa tarafında etkili olabilecek en önemli gelişme Perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararı olacak. Piyasa beklentilerine paralel olarak ben de TCMB’nin 250 bp’lik faiz artışı yapacağını düşünüyorum. Eğer böyle olursa bu borsa da iki nedenle olumlu fiyatlanır diye düşünüyorum. İlki geçen ayki toplantıda olduğu gibi piyasa Merkez Bankası’nın beklentilere paralel davrandığını haliyle öngörülebilir ve sürpriz yapmayan bir Merkez Bankası’nı olumlu fiyatlayacaktır. İkinci olarak 250 bp’lik artış yapılması faiz artış hızının dolayısıyla sıkılaşmanın yavaşladığı fiyatlamasıyla da borsa tarafından olumlu algılanacaktır. Ama olur da 500 bp’lik bir artış gelirse bunun borsada baskı yaratacağı kanaatindeyim. Alınacak olan faiz kararının kur üzerinde kalıcı bir etki yaratacağını da düşünmüyorum. Dolar/TL kuru yine aylık %3’e yakın yükselişini sürdürmeye devam edecektir. Tabii ki faiz karar metni de önemli olacak. İlk olarak faiz artış hızı yavaşlarsa Merkez Bankası’nın metinde bunu nasıl gerekçelendireceği önemli olacak. Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde iç tüketimi baskılama ve KKM’den çıkışları desteklemeye yönelik adımlara dair ön sinyal görecek miyiz bu kısmı da takip edeceğiz. Elbette Merkez Bankası’nın enflasyona dair yukarı ve aşağı yönlü risklerinde bir değişme oldu mu bunu da metinden anlamaya çalışacağız. Son bir nokta da şu olacak elbette, TCMB diğer karar metinlerinden farklı olarak faiz artışında durmaya yakın olduğuna dair bir sinyal verecek mi yoksa son dönemlerde olduğu gibi “parasal sıkılaşma gerektiği zaman gerektiği kadar devam edecek” olacak sözlü yönlendirmesine devam mı edecek bunu da takip edeceğiz. 

Bu hafta içeride Çarşamba günü Kasım ayı tüketici güven endeksini alacağız. Son iki aydır yükselen tüketici güveni bu ayda yükselişine devam edecek mi takip edeceğiz. Yine Cuma günü Merkez Bankası’nın İktisadi Yönelim Anketi sonuçları açıklanacak. Bu bağlamda Kasım ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Reel kesim güven endeksi Haziran ayında başlayan düşüşüne Ekim’de son vererek artışa geçmişti, bu artış devam edecek mi takip edeceğiz. Yine kapasite kullanım oranı da Mart ayından bu yana yükseliş eğilimine (Ağustos’ta düşmüştü sadece) Ekim’de azalarak son vermişti, yine bu düşüşün devamı gelecek mi göreceğiz. 


ABD’de TÜFE Güç Kaybediyor, Ama…

Geçtiğimiz hafta küresel tarafta da merakla beklenen ABD Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı. Hem manşet TÜFE hem de çekirdek TÜFE beklentilerin altında artış gösterdi. Ekim ayında özellikle çekirdek TÜFE olumlu sürpriz yaptı. Eylül ayında yıllık  %4.1 ve aylık da %0.3 olan çekirdek TÜFE’de Ekim’de bir değişiklik beklenmezken, yıllık rakam %4’e gerilerken aylık çekirdek TÜFE’de %0.2 olarak açıklandı. Manşet tarafta da yıllık enflasyon %3.2’ye (beklenti %3.3) aylık enflasyonda %0.0 (beklenti %0.1) bir değişme olmadı. Enflasyondaki geri çekilmenin en temel sebebi enerji fiyatlarındaki düşüş. Her ne kadar mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyon göstergelerinin aylık değişimleri geçen ayın altında olsa da yakın vadede petrol fiyatları artmadan önceki eğilime göre biraz daha kuvvetli bir eğilim var. 

TÜFE rakamlarından bir gün sonra da ABD ÜFE rakamlarını aldık. TÜFE’de olduğu gibi hem manşet hem de çekirdek ÜFE yıllık ve aylık bazda beklentilerin altında açıklandı. Enflasyon rakamları sonrasındaki güvercin fiyatlama ile dolar endeksi bu yazı kaleme alındığında 103.6 seviyesindeyken ABD 10 yıllıkları %4.43’e kadar geri çekildi. Ons altında 1980’den fiyatlanıyor. 


FED Beklentileri Nasıl Şekilleniyor?

Enflasyon rakamları sonrasında piyasa FED’den ek bir faiz artışı geleceğini %0 olarak fiyatlıyor Şu an için CME FEDWatch Tool’de hem Aralık hem de Ocak ayında pas geçme olasılığı %100 olarak fiyatlanırken, piyasa ilk faiz indirimini de öne çekerek Mayıs 2024’te olacağını fiyatlıyor. Hatta bazı terminallerde ilk faiz indiriminin Mart ayında geleceği de fiyatlanmıyor değil. Şunu hemen peşinen belirteyim, piyasa ABD enflasyonuna abartılı iyimser tepki verdi diye düşünüyorum. FED’in ek bir faiz artışı yapmama ihtimali oldukça kuvvetli olmasına rağmen faiz indirimlerine bu kadar erken başlayacağını şimdilik düşünmüyorum. En erken Haziran ya da Temmuz gibi ilk faiz indiriminin gelme ihtimali şimdiki projeksiyonlara göre daha güçlü diye düşünüyorum. 


FED’den İlk Faiz İndirimi Mayıs 2024’te Bekleniyor

 

Bu hafta ABD’de piyasalar şükran günü nedeniyle Perşembe tam gün Cuma da yarım gün kapalı olacak. Bu hafta ABD için en önemli başlık FOMC tutanakları olacak. Piyasa tutanaklarda ilk olarak FED üyelerinin ek faiz artışı konusunda ne düşündükleri anlamaya çalışacak. Bu noktada özellikle FED üyelerinin ABD 10 yıllıklarındaki yüksek seviyelerin ek faiz artışını ikame edip edemeyeceği konusunda ne düşündüklerine dair ek bilgiler takip edilecek. Beklentim şu; tutanaklar şahin olsa bile piyasa fiyatlamalarında ciddi etki yaratmasını beklemem. Çünkü TÜFE ve ÜFE rakamları sonrasında piyasa artık FED’in faiz artırmayacağını düşündüğünden tutanakların enflasyon verisi öncesine ait olduğunu bu nedenle tutanakların çok geçmişte kaldığını ve geçersiz olduğunu düşünebilir. Ama olur da tutanaklar daha güvercin bulunursa bu risk iştahını daha da artıran bir etki yaratabilir.

ABD‘de bu Çarşamba dayanıklı mal siparişleri ve Cuma günü de imalat, hizmet ve bileşik PMI verilerini alacağız. ABD’de bundan sonraki sürede ekonomik büyüme öncü göstergeleri için iyi (kötü) veri iyi (kötü) piyasa fiyatlaması da gündeme gelebilir. Piyasa için bundan böyle iyi gelen ekonomik veriler faiz artış riski yaratmayacağından, iyi gelen bu verilerin yumuşak iniş durumunu güçlendireceği ve resesyon riskinin azalması olarak yorumlayarak olumlu fiyatlayabilir. Bu nedenle bu fiyatlama gündeme gelecek mi takip edeceğiz. 


Avrupa’dan Gelecek Mesajlara Dikkat!

Bu hafta Avrupa tarafında da çok sayıda üye konuşacak. Bu bağlamda Lagarde ve en şahin üyelerden Schnabel de iki kez konuşma yapacak. Yine baş ekonomist Philip Lane ve başkan yardımcısı De Guindos’u da dinleyeceğiz. Dolaysıyla konuşmalarda ek faiz artışından daha ziyade (çünkü piyasa ECB’nin de artık bir faiz artışı daha yapacağını düşünmüyor) uzun süre yüksek faiz söylemleri piyasa açısından önemli olacak. Bu hafta Perşembe günü hem Euro bölgesi geneli hem de ülkeler bazında imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri takip edilecek. Geçen aya göre kısmi bir yükseliş beklense de ekonomik daralmaya işaret eden 50’nin altındaki seviyelerin devamı bekleniyor. PMI’lar böyle gelirse euro/dolar paritesi üzerinde aşağı yönlü baskı yaratma ihtimali olabilir. 


Asya'da Son Durum

Asya tarafında da bu Pazartesi Çin’in 1 yıllık ve 5 yıllık tahvil faizlerini değiştirmediğini gördük. Bu Cuma Japonya TÜFE rakamı önemli. Çekirdek TÜFE’nin %2.8’den %3’e yükselerek son 19 aylık sürede enflasyonun %2 hedefinin üzerinde kalması beklentisi hâkim. 

Sosyal Medya'da Paylaş

img
Model Portföyü
Denediniz mi?
img
ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler