img
logo
Hızlı Menü
Arama
MUAMMER DEMİR

MUAMMER DEMİR

3 Kasım 2023, Cuma

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Enflasyon Muhasebesine geçilebileceğine yönelik açıklamaları gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı. Söz konusu gelişmenin özellikle BİST şirketlerinin bilançoları üzerinde nasıl etki göstereceği, uygulama hayata geçtikten sonra yakından takip edilecek gibi görünüyor. 

Enflasyon düzeltmesi ya da enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı ve azalan homojenliği düzeltmeyi amaçlayan bir uygulamadır. Üretici fiyat endeksinde birikimli artışın, son 3 hesap döneminde %100 ve içinde bulunulan yıl %10’nun üzerinde artması halinde enflasyon muhasebesi uygulanması gerekmektedir. Enflasyon muhasebesinin ertelenmemesi ve yürürlüğe girmesi durumunda, 2024 yılı ve sonrasında vergi matrahlarını etkileyecek ve 2027 yılında ise sona ereceği tahmin ediliyor. Enflasyon muhasebesi ülkemizde daha önce 2003-2004 yıllarında da uygulanmıştı. 

Yüksek enflasyon dönemlerinde, parasal olmayan varlıklar işletmeye satın alma gücünün korunması açısından pozitif destek sağlayabiliyor. Parasal varlıkların ise satın alma gücünün korunması açısından negatif yansımaları olabiliyor. Enflasyon muhasebesi hesaplaması da; parasal olmayan değerlerin, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak rakamların, düzeltme katsayısı ile çarpılması sonucunda finansal tablolara yansımasını gösterir. Bu bağlamda bilançolarda yer alan düzeltmeye tabi başlıca parasal olmayan kalemler; duran varlıklar, stoklar ve öz kaynaklar gibi sıralanabilir. Genel olarak söylemek gerekirse; aktiflerini daha çok bu kalemlerden ve öz sermaye ile finanse eden şirketlerin bilançosu, enflasyon düzeltmesinden daha fazla etkilenebilir. 

Bununla birlikte enflasyon muhasebesinin nasıl uygulanacağı ve hangi teknik ile ilerleneceği konusunda detayların belli olmamasından dolayı, her şirket ve sektör üzerinde farklı etkilere neden olabileceği de unutulmamalı. Takip ettiğimiz sektörler açısından yeni devreye alınacak enflasyon muhasebesinden, gıda perakendecileri ve havayolu sektörlerinin, diğer sektörlere nazaran görece daha az etkilenmesini bekliyoruz.

 

KKM’de Düşüş Devam Ediyor

Bu arada ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle birlikte Kur Korumalı Hesaplarda yaşanan gerileme de devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından geçen hafta açıklanan ve 27 Ekim’de kapanan haftaya ilişkin son verilere göre; KKM hesaplarında 62,30 milyarlık azalış daha gerçekleşti.  Böylece toplam KKM hesapları 3 trilyon TL sınırına kadar gerilemiş oldu. KKM hesaplarındaki miktarın dolar bazında büyüklüğü ise 107 milyar $’a düştü. Ağustos ortasında 3,4 trilyon lira ile zirve yapan KKM hesaplarında, geride kalan yaklaşık 10 haftalık süreçte 400 milyar TL liralık gerileme kaydedildi. 

Sosyal Medya'da Paylaş

img
Model Portföyü
Denediniz mi?
img
ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler