img
logo
Hızlı Menü
Arama

19 Ağustos 2022, Cuma



Merkez Bankası’nın faizleri 100 baz puan indirmesinin ardından gözler, dolar/TL kuruna çevrildi. Kurumlar, yatırımcılar ve bireyseller; “Dolar daha fazla yükselir mi”, “Dolar nereye kadar yükselir” gibi soruların cevabına odaklanmış durumda. 
Beklentilerin dışındaki kararın ardından ilk tepkilere bakıldığında; dolarda 18,1330 TL seviyesine doğru bir hareketlilik yaşandı. Yine kararın ardından ilk işlem gününde (19 Ağustos), öğle öncesi işlemlerde kurdaki sakin seyrin devam ettiği görülüyor. Bundan sonra kurun seyri; içeride döviz talebine ve ülkeye gelebilecek muhtemel döviz girişlerine bağlı olarak şekillenecek gibi görünüyor.

 

Döviz talebini artırabilecek reel gelişmelere bakıldığında;


- Son açıklanan rakamlara bakıldığında Türkiye’nin cari açığı  32 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu yılın 40-45 milyar dolar bandında kapatılması bekleniyor.
- Merkez Bankası verilerine göre bu yılın altıncı ayı itibarıyla, vadesine bir sene ya da daha az kalmış kısa vadeli dış borç stoku, 182,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. (Bu tutarın büyük kısmının karşılığında ticari amaçlı mal-hizmet bulunuyor. Bir kısmının da uzatılabileceği tahmin ediliyor.)
- Yaklaşan sonbahar-kış dönemi öncesinde, yüksek seyretmesi beklenen enerji fiyatları için, BOTAŞ gibi kurumların daha fazla döviz ihtiyacı olması beklentiler dahilinde.
- TCMB’nin “yeni bir faiz döngüsüne başladığı” yönündeki algıların, temeli olmayan ancak “davranışsal finans” eğilimlerine yol açarak, dolara spekülatif talep getirmesi de söz konusu olabilir.

 

Döviz arzını artırabilecek gelişmelere bakıldığında;


- Son dönemde Türkiye; Rusya, Suudi Arabistan, İsrail başta olmak üzere birçok ülke ile stratejik temaslarda bulunuyor. Bu ülkelerle döviz takası ve doğrudan yabancı sermaye girişi başta olmak üzere bir takım gelişmelerin yaşanması söz konusu olabilir.
- Faiz indirimi kararı, Türk Lirası’nın; Breziya, Güney Afrika, Rusya, Endonezya gibi diğer gelişen ülke para birimlerine karşı daha rekabetçi olmasını sağlayabilir. Bu durum, TCMB’nin de dikkat çektiği, daralan dünya ticaret hacminden, Türkiye’nin daha fazla pay almasını ve ülkeye daha fazla döviz girişini sağlayabilir.
- Kur Korumalı Mevduat ürünü devam ediyor. Burada biriken mevduatın da gün geçtikçe arttığı görülüyor. KKM, içeride döviz arzını artırıcı bir etki sağlamasa da, yeni döviz talebinin dizginlenmesi bakımından önemli bir tampon vazifesi görüyor. Son açıklanan rakamlara bakıldığında, buradaki mevduat miktarı 1,2 trilyon TL’ye ulaştı. Bu miktar, yaklaşık 65 milyar dolara denk geliyor.
- ‘Kurumsal’lar da döviz mevduatını KKM’ye geçirmeleri haline, daha düşük oranlı faizle kredi kullanma hakkı elde edecekler. Bu da muhtemel döviz talebini azaltıcı etki gösterebilir.
- KKM’nin ardından açıklanan; Gelire Endeks Senet ve BDDK’nın kredi kullanımına bir takım şartlar getirmesi benzeri tedbirlerin, önümüzdeki dönemde de devreye alınması beklenebilir. Bu tedbirler de dolarda baskıyı hafifletebilir.
- Türkiye, pandeminin ardından oldukça iyi bir turizm sezonu geçiriyor. Bu yılın genelinde turizm gelirlerinin 35 milyar dolara kadar varabileceği tahmin ediliyor.

 

TCMB ve FED cephesinde son durum;


- Merkez Bankası verilerine göre; 12 Ağustos ile biten haftada toplam rezervler 5 milyar 101 milyon dolar arttı ve 113 milyar 738 milyon dolara kadar çıktı. Bundan sonraki süreçte, rezervler dikkatle takip edilecek.
- Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın para politikasını nasıl şekillendireceği önemli... Beklentilere bakıldığında FED’in politika faizinde, 2022’yi, yüzde 3,5-4,0 bandında tamamlaması öngörülüyor. Bu beklenti, dolar endeksi tarafında büyük ölçüde fiyatlanmış durumda. Ancak ABD tarafında enflasyon başta olmak üzere ekonomik veriler de çok önemli olacak. FED’i daha fazla “şahinleştirecek” veriler, dolar üzerinde ekstra baskıya sebep olabilir.

 

DOLAR/TL kurunda yaşanabilecek muhtemel gelişmeler;


- TCMB kararının ardından ilk tepkiler “agresif” olmaktan uzak bir görüntü sergiledi. Piyasalar da 18 TL’lik Dolar/TL paritesi ile ilk defa tanışmıyor. Geçen yıl son çeyrekte yaşanan ve KKM tedbiri ile biten hızlı yükseliş sırasında 18,35 zirvesi görülmüştü. Bundan sonraki süreçte bu nokta, önemli ve ilk direnç noktası olarak öne çıkacak gibi görünüyor.
- Aşağıda ise “bugünkü mevcut şartlar altında” ve “ekonomi yönetiminden ek bir tedbir gelmediği” senaryosunda; 17,80-17,50 bandının altında bir fiyatlama, daha zayıf bir ihtimal gibi görünüyor.
- TCMB’nin, faiz indiriminden önce yaptığı son ankette, yıl sonu dolar tahminin de 19,65 TL seviyesinde gerçekleşti.

Mevcut şartlar altında bütün bu gelişmeler değerlendirildiğinde; dolarda “yukarı ancak yatay” bir beklenti ikliminin “daha fazla ağırlık kazanma” ihtimali öne çıkıyor gibi görünüyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

img
Model Portföyü
Denediniz mi?
img
ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler