img
logo
Hızlı Menü
Arama

23 Ocak 2023


Model Portföy Nedir?


Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre 2023 yılı başında Borsa İstanbul Pay Piyasalarında işlem yapan yatırımcı sayısı, 3 milyon 795 bin olarak gerçekleşti. Ve her geçen gün yatırımcı sayısı artmaya devam ediyor. Bu gelişim, birikim sahiplerinin doğru yönlendirilmesini de kaçınılmaz hale getiriyor. Nitekim sermaye piyasalarına hem yeni giriş yapan hem de mevcut yatırımcıların; zaman zaman hisse önerileri, hisse tavsiyeleri, hisse analizleri ve hatta hisse tüyoları gibi bilimsel dayanağı bulunmayan aramalara yöneldiği görülmektedir. 

Buradan hareketle yola çıkan ALB Yatırım Menkul Değerler, sermaye piyasalarında işlem yapan yatırımcıların bilimsel metotlarla doğru yönlendirilmesi ve bilinçli yatırım kararları almaları için Model Portföy hazırlamaktadır. 


ALB Yatırım tarafından hazırlanan Model Portföy’de;

-Kesin bir ifade ile “al-sat-tut-bekle” tavsiyeleri bulunmamaktadır. 

-Uzman araştırma ekibimiz tarafından yapılan kapsamlı ve derin analizler neticesinde; alım aralığı, zarar kes seviyesi, 1. Hedef Fiyat, 2. Hedef Fiyat ve Revize Fiyat bölümleri bulunmaktadır.

-Hisse listeleri “haftalık” olarak yer almakta ve yine haftalık güncellenmektedir. 

-Ağırlıklı olarak belli bir derinliğe ve hacme sahip “BİST 100” ve “Yıldız Pazar” hisseleri Model Portföyde yer almaktadır. 

 

Model Portföy Ne İşe Yarar?

Model Portföy yatırımcıların, birikimlerini değerlendirirken en yüksek fayda görmelerini ve muhtemel olumsuz piyasa şartlarını da en az zararla atlatmalarını sağlamaktır. Buna rağmen piyasalarda zaman zaman öngörülmeyen sebeplerden de kaynaklanabilen genel veya hisse bazlı volatiliteler yaşanabilmektedir. Bu sebeple riski de minimize etmek adına, Model Portföy’de yer alan hisselerin sayısı genelde 5 olarak seçilmektedir. Fırsatlara bağlı olarak Model Portföy’de yer alan hisse sayısı 5’ten fazla olabilir ya da artan risklere bağlı olarak bazı haftalarda Model Portföy önerisi verilmeyebilir. 

 

Model Portföy Nasıl Okunmalıdır?

 

A) ALIM ARALIĞI (ÖNERİ FİYATI): Model Portföy tablosunda yer alan hisselere, hangi fiyat aralığında yatırım yapılması gerektiğini gösteren bölümdür. Yatırımcılar, ilgili hisse senetlerine, tabloda yer alan alım aralığını referans alarak yatırım yapabilir. Bazen piyasada işlemler, hafta başında alım aralığının üzerinde başlayabilir. Bu dönemlerde yatırım danışmanınız ile birlikte hareket etmeniz faydanıza olacaktır.  Hissenin başladığı fiyat alım aralığının üzerinde olsa bile hedef fiyata mesafe uzaksa, yine alım yapılabilir. Ancak bu süreç de yatırım danışmanınız ile birlikte yürütülmelidir. 

B) ZARAR KES: Model Portföyde yer alan hisseler, zaman zaman alım aralığının altına gelebilir. Bu durumda yatırımcıların daha fazla zarar görmesinin önlemek için, tabloda “zarar kes” seviyeleri referans olarak alınabilir ve söz konusu hisse “zarar kes” seviyelerine gelirse elden çıkarılabilir. 

HEDEF FİYAT ARALIĞI

C) 1. HEDEF FİYAT: Model Portföyde yer alan ve yatırım yaptığınız hisse, ilk hedef fiyata ulaştığında realizasyon yapabilirsiniz. 

D) 2. HEDEF FİYAT: Model Portföyde yer alan ve yatırım yaptığınız hisse, ilk hedef fiyata ulaşmasının ardından güçlü bir momentum ile yoluna deva ediyorsa, ikinci hedef fiyat beklenebilir. Bu süreç de yatırım danışmanınız ile birlikte yönetilmelidir. 

 
Model Portföy Getirisi Nasıl Hesaplanıyor?

1. Öncelikle bütün hisselerin getirileri teker teker hesaplanmaktadır. Bu yapılırken; model portföydeki hisse (alım aralığımızı gördüyse) HEDEF FİYAT/ALIM ARALIĞI ÜST BANDI şeklinde hesaplama yapılmaktadır. Şayet hisse alım aralığını görmeden, doğrudan yukarıdan başlayıp hedefe ulaşırsa; HEDEF FİYAT/GÖRDÜĞÜ EN DÜŞÜK SEVİYE olarak hesaplama yapılmaktadır.

2. Model Portföy’de yer alan hisselerin tamamının getirisi yukarıdaki gibi ayrı ayrı hesaplandıktan sonra; bütün getiriler toplanıp, Model Portföyde yer alan hisse sayısında bölünür. Böylece Model Portföy Ortalama Getiri oranına da ulaşmış oluruz.

Söz konusu getiri ortaya çıktıktan sonra, Model Portföyün, ilgili haftada BİST 100 endeksine oranla nasıl performans gösterdiği de belli olmaktadır. Aynı zamanda ALB Yatırım’ın Model Portföyü yayınlanmaya başladıktan sonra gerçekleşen toplam getiriler de tablomuzda yer almaktadır.

ALB Yatırım Model Portföy sayfamızı ziyaret ederek yatırımlarınıza yön verebilirsiniz.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler