img
logo
Hızlı Menü
Arama

23 Mayıs 2023


Açığa satış, senelerdir borsa ve piyasalar ile ilgilenen yatırımcıların gündelik olarak sıklıkla karşılaştığı kelimedir. Borsada açığa satış nedir, açığa satış nasıl yapılır konularına cevap verebilmek için öncelikle borsanın işleyiş şekline yakından göz atmak son derece önemlidir. Borsanın hisse senetlerinin alım ve satımının yapıldığı bir piyasa olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinir. Ayrıca borsa, sermaye piyasasında oluşturulan üretken tüm değerlerin halka açık olarak satın alındığı ya da satıldığı bir pazar olarak görülür. Bunun yanı sıra borsa dışında sermaye piyasalarında vadeli işlemler, alınıp satılabilen menkul kıymetler, döviz alış satış işlemleri ve yatırım fonları gibi farklı yatırım araçları ile işlem yapılması mümkündür. Bu noktada ise açığa satış yapılan hisseler konusu da son derece merak edilen bir konudur. Peki borsada açığa satış nedir? 

 

Borsada Açığa Satış Nedir?

 

Borsa, hisse senetleri gibi farklı menkul değerlerin alınıp satılabildiği bir pazar yeridir. Bu pazar yerinde farklı işlem türleri de mevcuttur. Borsa, bir şirketin pay senedini satın alarak o şirkete ortak olmak ve şirketin piyasa değerindeki artış ile elimizdeki pay senedinin de değerinin artması sonucu kazanç elde etmek olarak bilinir. Bunun yanı sıra hisse senetleri her zaman artış göstermemektedir. Özellikle borsanın düşüşte olduğu ayı piyasası dönemlerinde bir hisse senedi alarak kâr elde etmek daha zor bir hale gelir. Bu noktada ise elimizdeki pay senetlerini satarak düşüşlerden etkilenmemek mümkün bir durumdur. 

 

Piyasada açığa satış işlemi de özellikle ileri düzey yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Açığa satış işlemi emrinin doğru zamanda verilebilmesi, üzerinde işlem yapılan menkul kıymetin gelecekteki fiyat değişimi hakkında doğru öngörülere sahip olmak açısından oldukça kritiktir. Ayrıca açığa satış, kazanç potansiyeli yüksek olan bir emir türü olsa dahi yanlış beklentiler ile işlem yapıldığında oldukça yüksek kayıplara da sebebiyet vermektedir.

 

Borsada açığa satış için düşüş trendinde olan bir piyasada kâr elde etmeyi sağlayacak bir yöntem demek açıklayıcı olacaktır. Ayrıca yatırıcımlar, bir hissenin düşüşe geçeceğine inandığında bu yönteme başvurabilir ve elinde olmayan bir hisseyi, belirli bir vadede yerine koymak şartıyla satabilmektedir. İlk bakışta karışık gibi görülse dahi aslında borsa piyasasında açığa satış işlemi alışverişin tersi olarak düşünülmektedir. Kısacası yatırımcılar hisselerini önce satar sonra da alırlar. Bu şekilde satım ve alım fiyatları düşünüldüğünde aradaki değer onlar için kâr olarak görülür.

 

Açığa Satış Yapılan Hisseler Nelerdir?

 

Borsa İstanbul’daki hisse senetlerinden sadece Yıldız ve Ana Pazar hisse senetlerinde açığa satış işlemi mevcuttur. Bunun yanı sıra bazı durumlarda kredili alım ve açığa satış işlemi yapılamaz. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir: 

1. Varantlar
2. Sertifikalar
3. Sahipliğe dayalı kira sertifikaları
4. Gayrimenkul yatırım fonları 
5. Girişim sermayesi yatırım fonları


Gayrimenkul sertifikalarında ise kredili alım yapılabilmekle birlikte açığa satış işlemi uygulanamaz. Kısacası belirli hisseler harici birçok hisse açığa satış yapılamayan hisseler arasında yer alır.

 

Bu yazımızda sizlerle borsada açığa satış nedir sorusuna cevap aradık.

Sosyal Medya'da Paylaş

ALB Yatırım İle Çalışmanız İçin Birkaç Neden:
Güçlü
Sermaye
Güçlü sermayemiz ile kurulduğumuz yıldan bu yana müşterilerimize güvenilir ve kaliteli hizmet vermekteyiz.
Geniş Ürün
Yelpazesi
Geniş ürün yelpazesi ile VİOP, endeskler, hisseler ve forex çiftleri gibi ürünlerle yatırımlarınızı değerlendirin.
EFT ve Havale İşlemlerinizde Hızlı Para Transferi
Haftanın 5 günü Eft ve Havale transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek işlem yapma imkanı sağlıyoruz.
Alt Limitsiz
Hesap Açılışı
Alt limit olmadan dilediğiniz miktar ile hesabınızı açabilir, yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Rekabetçi Komisyon Oranları
Rekabetçi komisyon oranları ile Alb Yatırım, müşterilerine sektördeki en rekabetçi ücret ve komisyonları sunuyor.
Analiz
Desteği
Alb Yatırım uzman kadrosu sizin için piyasa dinamiklerini takip ederek portföy önerileri, isabetli tahminler ve analiz desteği sunuyor.
Hemen Türkiye'nin Yatırım Şirketi'nde Yatırıma Başlayın
Hesap Aç
ALB YATIRIM MOBILE APP
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
img
Telefonundan Barkodu Tarat Uygulamamızı İndir ve Hemen Yatırıma Başla
Hızlı Linkler